Θεσσαλονίκη: 22χρονος εμφάνισε μόλυνση μετά από κατανάλωση σούσι – Πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα [Βίντεο]

22 Νοεμβρίου 2025

Ένας 22χρονος στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκε με λοίμωξη που συνδέεται με την κατανάλωση σούσι, αποτελώντας την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη περίπτωση μόλυνσης από παράσιτο ψαριών στην Ελλάδα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στις αρχές Νοεμβρίου στο Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με έντονους κοιλιακούς πόνους και αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Οι πρώτες ενδείξεις παρέπεμπαν σε σοβαρή ενδοκοιλιακή φλεγμονή, ενώ οι απεικονιστικές εξετάσεις δημιούργησαν ακόμη και την υποψία νεοπλασίας.

Ο πόνος συνοδευόταν από ναυτία και ρίγη, χωρίς έμετο ή πυρετό. Οι γιατροί, βλέποντας μάζες στην κοιλιά και διόγκωση λεμφαδένων, προχώρησαν σε χειρουργική διερεύνηση. Παρά τις εξετάσεις, η διάγνωση καθυστέρησε, καθώς ούτε οι βιοχημικές ούτε οι ακτινολογικές ενδείξεις έδιναν ξεκάθαρη εικόνα.

Τελικά, οι ιστολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία παρασίτου του γένους Anisakis, το οποίο είναι γνωστό διεθνώς για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει μετά από κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου ψαριού. Ο 22χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική αντιμετώπιση, έλαβε φαρμακευτική αγωγή και ανάρρωσε πλήρως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «πρόκειται για την πρώτη περίπτωση ανισακίδωσης που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα», επηρεάζοντας έναν νεαρό που κατανάλωνε συχνά σπιτικό ωμό ψάρι. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης έγινε και με εξειδικευμένες αναλύσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ανιχνεύθηκε DNA του παρασίτου στους ιστούς του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συνήθιζε να τρώει ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα ψάρια σχεδόν καθημερινά, αγοράζοντάς τα φρέσκα από την τοπική αγορά. Η παρουσία του παρασίτου στα ψάρια του Αιγαίου έχει ήδη τεκμηριωθεί.

author avatar
Μαρία Παπαδάκη
Στη ζωή η σωστή, ανεξάρτητη και αληθινή ενημέρωση είναι το παν