Viral Βίντεο: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική
Η Δράση που Γοήτευσε την Θεσσαλονίκη
Πρόσφατα, ένας φιλόλογος, ο Απόστολος Γαρούφος, υλοποίησε μία εντυπωσιακή εκπαιδευτική δράση με θέμα το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «ω έλατο» στη νοηματική γλώσσα. Η πρακτική αυτή πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και συγκέντρωσε την προσοχή των μαθητών και των γονέων, με ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Η Διδασκαλία της Νοηματικής Γλώσσας
Ο Γαρούφος, με εξειδίκευση στην ψηφιακή λεξικογραφία και θητεία σε εκπαιδευτικά προγράμματα, δίδαξε όχι μόνο τους στίχους του τραγουδιού αλλά και την κίνηση που συμβολίζει το έλατο. Στη νοηματική γλώσσα, η λέξη “έλατο” αποδίδεται με μια χαρακτηριστική κίνηση όπου τα χέρια ανοίγουν σταδιακά και κλείνουν προς τα κάτω, δημιουργώντας το γνωστό τριγωνικό σχήμα.
«Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου η νοηματική γλώσσα θα έχει τον δικό της χώρο, όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως γέφυρα για τη συμπερίληψη και την κατανόηση της διαφορετικότητας», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο φιλόλογος Απόστολος Γαρούφος, που έκανε τα μαθήματα στα παιδιά και υλοποίησε τη δράση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το τραγούδι είναι ένας όμορφος και βιωματικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα και επέλεξαν το γνωστό και αγαπημένο τραγούδι «Ω Έλατο», καθώς έχει απλούς στίχους και ρυθμό κάτι που διευκόλυνε την εκμάθηση. Η διαδικασία διδασκαλίας ήταν απλή, διασκεδαστική και κυρίως προσιτή, όπως λέει ο εκπαιδευτικός. Τα μαθήματα ξεκίνησαν πριν από μόλις δύο εβδομάδες, με τις βασικές κινήσεις που αντιστοιχούν στις λέξεις του τραγουδιού. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν οπτικό υλικό και ακολούθησαν τον ρυθμό του τραγουδιού, επαναλαμβάνοντας κάθε φράση μέχρι να συνδεθεί με την κίνηση.
«Η συνεργασία και η χαρά των παιδιών ήταν ο οδηγός μας, καθώς το τραγούδι εξελίχθηκε σε μια βιωματική εμπειρία που συνδυάζει μάθηση και παιχνίδι. Η συνεργασία με τα σχολεία και τους συναδέλφους ήταν εξαιρετική, ενώ τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και μεγάλη αφοσίωση. Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός.
Η Επιτυχία του Προγράμματος
Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ συμμετείχαν 15 μαθητές από τρία διαφορετικά σχολεία, αποδεικνύοντας έτσι την επιτυχία και την αποδοχή της δράσης. Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του Γαρούφου, ερμήνευσαν το τραγούδι με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα που αναδείχθηκε σε viral βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.