Τεστ για καρκίνο του παχέος εντέρου: Γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό;
Κατανόηση των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων
Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για τη σημαντικότητα των self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά τι γίνεται με την περίπτωση που το τεστ βγει ψευδώς αρνητικό; Αν ανήκετε στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών, πιθανότατα σας έχει σταλεί sms για να προμηθευτείτε ένα δωρεάν self-test. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι πάντα ακριβή.
Η διαδικασία του self-test
Η σωστή εκτέλεση του τεστ είναι καθοριστική για την αξιοπιστία του αποτελέσματος. Όταν κάνετε το τεστ, είναι σημαντικό να λαμβάνετε δείγματα από τέσσερα διαφορετικά σημεία. Αφήστε το αποτέλεσμα να περιμένει από 5 έως 8 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό αλλά το έχετε ελέγξει νωρίτερα, μπορεί να μην είναι αληθινά αξιόπιστο.
Ένας άλλος λόγος που ένα self-test μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό είναι εάν δεν έχει αρκετά χαμηλό όριο ευαισθησίας ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης, που σημαίνει ότι δεν θα «πιάσει» πολύ μικρές ποσότητες αίματος.
Υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι απαραίτητοι χρόνοι και διαδικασίες τηρούνται προσεκτικά. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να έχετε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά, ενώ μπορεί να μην είναι. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τα αποτελέσματά σας, είναι πάντοτε καλό να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο.
πρόκειται για μία μέτρηση που αφορά στην ευαισθησία του self-test ως προς την ανίχνευση της αιμοσφαιρίνης. Όσο μικρότερο είναι το cut-off, τόσο πιο ευαίσθητο είναι το τεστ. Ωστόσο, ένα εύρος cut-off 40-50 μονάδες θεωρείται επαρκές, γι’ αυτό και είναι καταχωρημένα στον ΕΟΦ 5 διαφορετικά self-test, τα οποία κινούνται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο φαρμακοποιός που προμηθεύεται τα self-test για δωρεάν διάθεση, όσο και εμείς ως παραλήπτες έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε ποιο θα πάρουμε. «Τα self-tests που έχουν καταχωρηθεί στον ΕΟΦ, πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Εμείς όμως έχουμε θέσει πολύ πιο ψηλά τον πήχη της πρόληψης και της έγκυρης διάγνωσης γι’ αυτό και διαθέσαμε στο πρόγραμμα του υπουργείου το τεστ με το βέλτιστο cut-off σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, με δείκτη 40, ώστε τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι πολίτες που θα το προμηθευτούν δωρεάν να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής», σχολιάζει σχετικά η Χριστίνα Πούλου, Πρόεδρος της εταιρείας Dyonmed ΑΕ, Point of Care Testing προϊόντων.
«Η εταιρεία μας ασχολείται για περισσότερα από 15 χρόνια με τα προγράμματα πρόληψης και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και είναι η πρώτη που ανέδειξε τον ρόλο του φαρμακείου ως Point of Care Testing. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσαμε να μην επιδείξουμε την ανάλογη ευαισθησία στα προϊόντα που διακινούμε και ειδικότερα στα προϊόντα που φτάνουν δωρεάν στον πολίτη και συμβάλλουν στην πρόληψη για σοβαρά νοσήματα», συμπληρώνει.
Πάντως δεν πρέπει να ανησυχούμε αν το selt-test βγει αρνητικό, εκτός κι αν έχουμε συμπτώματα όπως αλλαγές στις κενώσεις, ορατό αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια, πτώση του αιματοκρίτη, οπότε είναι σημαντικό να απευθυνθούμε έτσι κι αλλιώς στον γιατρό μας για εξατομικευμένες συμβουλές.