
Politico: Δεν υπάρχει εκεχειρία στην Ουκρανία – Ποτέ δεν θα υπάρξει
Politico: Ο Πούτιν έτοιμος για έναν «αιώνιο πόλεμο» – Γιατί δεν θα υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία
Παρά τις ασαφείς πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, η ρητορική και οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνουν πως «το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε ειρήνη – τουλάχιστον όχι με όρους που θα ήταν αποδεκτοί για την Ουκρανία ή τη Δύση».
Το Politico σημειώνει πως η Ρωσία φαίνεται να ετοιμάζεται για έναν «αιώνιο πόλεμο». Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, προειδοποίησε ότι «η Μόσχα είναι έτοιμη να πολεμήσει για όσο χρειαστεί», παραθέτοντας την ιστορική αναφορά στον «Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο» που διήρκεσε 21 χρόνια.
Στο υπουργικό συμβούλιο του Πούτιν υπάρχει και «μπρούτζινο άγαλμα του Ρώσου τσάρου του 18ου αιώνα», στοιχείο που συμβολίζει τη μακρόχρονη επιμονή του Κρεμλίνου.
Το Politico τονίζει πως ο Πούτιν «ποντάρει στην εξάντληση της υπομονής των ΗΠΑ», ειδικά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που «χάνει την όρεξή του για μεσολάβηση». Παρά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, ο Τραμπ «αποστασιοποιείται από τον ρόλο του μεσολαβητή» και δηλώνει ότι «μια συμφωνία ειρήνης μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
Η αμερικανική ηγεσία, με δηλώσεις όπως αυτές του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, φαίνεται έτοιμη να «αποσυρθεί» αν δεν υπάρξει πρόοδος, κάτι που προκαλεί «γέλιο στο Κρεμλίνο».
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους υπογραμμίζει πως «ο Πούτιν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται σοβαρά για ειρήνη ή κατάπαυση του πυρός – τουλάχιστον όχι υπό όρους που είναι αποδεκτοί για τους άλλους».
Το Politico θυμίζει πως «οι “κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας παραμένουν αμετάβλητες»: η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η γεωπολιτική ουδετερότητα της, οι περιορισμοί στον εξοπλισμό της και η διεθνής αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των ανατολικών περιοχών.
Μέχρι να ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι, «η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά». Η πιθανή επανεκλογή Τραμπ ίσως οδηγήσει σε «μείωση ή και διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο».
Ακόμη κι αν ο Ζελένσκι αποδεχόταν τους όρους Πούτιν, «δεν θα εξασφάλιζε τη συναίνεση της Βουλής ή του ουκρανικού λαού», με πιθανή έντονη αντίδραση του στρατού και πολιτικό χάος στην κοινωνία.
Καταληκτικά, το Politico διερωτάται: «Γιατί λοιπόν ο Πούτιν να διαπραγματευτεί σοβαρά, όταν το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι η αμερικανική απεμπλοκή, αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία;»
Η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, παραιτήθηκε δηλώνοντας πως «η πολιτική από την αρχή αυτής της κυβέρνησης ήταν να ασκείται πίεση στο θύμα, την Ουκρανία, και όχι στον θύτη, τη Ρωσία».