ΚΟΣΜΟΣ

OSGEMEOS: Οι Πανομοιότυποι Δίδυμοι που τα Γκράφιτι τους Κοσμούν Δρόμους σε όλο τον Κόσμο


Οι OSGEMEOS, γνωστοί και ως Os Gemeos ή Os Gêmeos (στα πορτογαλικά “οι δίδυμοι”), είναι ένα δίδυμο καλλιτεχνών του δρόμου από τη Βραζιλία, αποτελούμενο από τους Otavio και Gustavo Pandolfo (γεννημένοι το 1974). Ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν γκράφιτι το 1987 και η δουλειά τους κοσμεί δρόμους και γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Σημάδι στο Δρόμο

Η τέχνη τους χαρακτηρίζεται από μεγάλα, πολύχρωμα murals με μυστηριώδεις φιγούρες. Συχνά απεικονίζουν δίδυμες μορφές με μεγάλα μάτια και μακριά άκρα, πλαισιωμένες από γραφικά μοτίβα και φυλλώδη στοιχεία. Η ατμόσφαιρα των έργων τους είναι ονειρική και παραμυθένια, γεμάτη συμβολισμούς και αλληγορίες.

Πηγές Έμπνευσης

Πολλές επιρροές διακρίνονται στα έργα τους, από τη βραζιλιάνικη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό, μέχρι την κουλτούρα του hip-hop και την προσωπική τους ιστορία. Δημιουργούν ένα φανταστικό σύμπαν με την ονομασία “Tritez”, το οποίο εξερευνούν μέσα από τα murals και τα πίνακές τους.

Παγκόσμια Αναγνώριση

Σήμερα, οι OSGEMEOS θεωρούνται από τους πιο αναγνωρίσιμους street artists στον κόσμο. Έχουν φιλοξενήσει εκθέσεις σε κορυφαία μουσεία και γκαλερί, ενώ η τέχνη τους κοσμεί τοίχους σε πόλεις σε όλες τις ηπείρους.

Συμβολή στην Τέχνη του Δρόμου

Η συμβολή τους στην τέχνη του δρόμου είναι αδιαμφισβήτητη. Συνέβαλαν στην αναβάθμιση του street art από μια αντισυμβατική μορφή έκφρασης σε μια αναγνωρισμένη μορφή τέχνης με παγκόσμια απήχηση.

Πέρα από το Γκράφιτι

Εκτός από το γκράφιτι, οι OSGEMEOS ασχολούνται με διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και η εικονογράφηση. Έχουν συνεργαστεί με brands και οίκους μόδας, ενώ έχουν δημιουργήσει και animation.

«Με τη δουλειά μας, η φαντασία του ατόμου που την κοιτάζει είναι σημαντική», είπε ο Οκτάβιο. «Το κίτρινο είναι ένα δυνατό χρώμα, με ενέργεια και θετικότητα· στην περίπτωσή μας είναι ένα χρώμα με το οποίο αισθανόμαστε ειρηνικά και το έχουμε χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύμπαν», εξήγησε ο αδελφός του. Χρησιμοποιούν επίσης πούλιες ως ένδειξη ταυτότητας στη δουλειά τους, ως μέρος της «αναζήτησής μας να καταλάβουμε ποιοι είμαστε».

Προσπαθούν να μεταδώσουν την ελευθερία με την οποία κατανοούν τη ζωή και τη ζωγραφική τους. Είναι ένα μήνυμα που μπορεί να συνοψιστεί σε ένα κομμάτι στο οποίο ένας κίτρινος χαρακτήρας παίζει κιθάρα, με τίτλο «Η ζωή είναι ένα τραγούδι που χορεύεις με τον δικό σου τρόπο».

Συμπέρασμα

Οι OSGEMEOS αποτελούν πρωτοπόρους καλλιτέχνες που αγγίζουν με την τέχνη τους ένα ευρύ κοινό. Η ονειρική τους ματιά και η μοναδική τους αισθητική τους καθιστούν εμβληματικές μορφές της τέχνης του δρόμου, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην τέχνη του 21ου αιώνα.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk