ΥΓΕΙΑ

Eμβόλιο AstraZeneca: Ποιες είναι οι ανησυχίες για την υγεία καθώς αποσύρθηκε από την κυκλοφορία;

Περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που η AstraZeneca δημιούργησε το σωτήριο εμβόλιο Covid-19, η φαρμακευτική εταιρεία έχει αποσύρει το εμβόλιο παγκοσμίως.

Κάποτε χαιρετίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη», το τρύπημα πιστεύεται ότι έσωσε έξι εκατομμύρια ζωές με τη δημιουργία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επικαλούμενη καθαρά εμπορικούς λόγους για την απόσυρση, η εταιρεία είπε ότι το εμβόλιο είχε αντικατασταθεί από ένα «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων».

Η εταιρεία είπε επίσης ότι θα αποσύρει τις άδειες κυκλοφορίας του εμβολίου – που είναι πλέον γνωστό με το νέο του όνομα Vaxzevria – στην Ευρώπη.

Η αίτηση απόσυρσης της εταιρείας τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, μήνες αφότου ο Αγγλο-Σουηδός φαρμακοποιός παραδέχτηκε στα δικαστικά έγγραφα για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

«Καθώς έκτοτε αναπτύχθηκαν πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν κατασκευάζεται ή δεν παρέχεται πλέον.

Η αίτηση της εταιρείας για απόσυρση του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με την The Telegraph , η οποία ανέφερε για πρώτη φορά την ανάπτυξη.

Η AstraZeneca παραδέχτηκε πρόσφατα στα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σπάνιες παρενέργειες όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.

Η παραδοχή έγινε αφότου η εταιρεία δέχθηκε ομαδική αγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχυριζόταν ότι το εμβόλιο είχε προκαλέσει θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς και ζητούσε αποζημίωση έως και 100 εκατομμυρίων λιρών για περίπου 50 θύματα.

«Είναι παραδεκτό ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η AstraZeneca σε δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο, ανέφερε η Telegraph .

Η θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS) μπορεί να προκαλέσει δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος λόγω του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων στο αίμα στον άνθρωπο.

Ένα από τα άτομα που πέθαναν μετά το εμβόλιο ήταν η παρουσιάστρια του BBC Radio Newcastle Lisa Shaw , η οποία έκανε το πρώτο της εμβόλιο τον Μάιο του 2021 και πέθανε μόλις μια εβδομάδα αργότερα.

Τον Αύγουστο εκείνου του έτους, η ιατροδικαστής του Newcastle Karen Dilks έκρινε ότι ο 44χρονος είχε πεθάνει από μια σπάνια πάθηση που σχετίζεται με το τρύπημα που προκαλεί οίδημα και αιμορραγία στον εγκέφαλο, «θρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από εμβόλια».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε επίσης ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να έχει θανατηφόρες παρενέργειες, λέγοντας σε δήλωσή του: «Ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που ονομάζεται θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, που περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά συμβάντα πήξης του αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό. με αυτό το εμβόλιο»

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk