ΚΟΣΜΟΣ

Το Πλοίο Handala στη Γάζα: Αναχαίτιση και Κράτηση των Ακτιβιστών από το Ισραήλ [Βίντεο]

Στις 27 Ιουλίου 2025, το πλοίο Handala, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, έγινε πρωτοσέλιδο όταν ο ισραηλινός στρατός (IDF) το αναχαίτισε σε διεθνή ύδατα, περίπου 40 ναυτικά μίλια από την ακτή της Γάζας. Το πλοίο, που διαχειρίζεται η φιλοπαλαιστινιακή συμμαχία Freedom Flotilla Coalition (FFC), κατέπλευσε στο λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, όπου οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων δύο βουλευτών του γαλλικού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, προσήχθησαν από τις ισραηλινές αρχές. Με βάση έγκυρες διεθνείς πηγές, αυτό το άρθρο εξετάζει τα γεγονότα, τις αντιδράσεις και το ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής που επιδίωκε να φωτίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η Αποστολή του Handala

Το Handala, ένα ανακαινισμένο νορβηγικό αλιευτικό του 1968, ονόματι εμπνευσμένο από έναν εμβληματικό χαρακτήρα της παλαιστινιακής αντίστασης, απέπλευσε από την Ιταλία στις 20 Ιουλίου με προορισμό τη Γάζα. Είκοσι ένας επιβαίνοντες—19 ακτιβιστές από χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, καθώς και δύο δημοσιογράφοι—μετέφεραν συμβολικό φορτίο βοήθειας, όπως βρεφικό γάλα, φάρμακα και παιχνίδια. Στόχος τους ήταν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, που επιβάλλεται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο από το 2007, και να ευαισθητοποιήσουν για την επισιτιστική κρίση που πλήττει το 80% του πληθυσμού της περιοχής, σύμφωνα με την UNICEF.

Η αποστολή, ωστόσο, διακόπηκε απότομα όταν ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο πλοίο τη νύχτα του Σαββάτου. Βίντεο που δημοσιεύτηκε δείχνει ένοπλους στρατιώτες να ελέγχουν το πλοίο, ενώ οι ακτιβιστές στέκονται με υψωμένα χέρια. Η FFC κατήγγειλε την επιχείρηση ως «παράνομη» και «βίαιη», υποστηρίζοντας ότι οι επιβαίνοντες «απήχθησαν» και ότι οι επικοινωνίες του πλοίου απενεργοποιήθηκαν. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Handala παραβίασε τον αποκλεισμό, χαρακτηρίζοντάς το «σκάφος δημοσίων σχέσεων» με περιορισμένη βοήθεια, και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα εφόδια στη Γάζα μέσω εγκεκριμένων διαύλων.

Η Αναχαίτιση στο Ασντόντ

Μετά την αναχαίτιση, το Handala οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ, στο κεντρικό Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του γαλλικού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, κρατήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές για ανάκριση. Η ισραηλινή ΜΚΟ Adalah, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστειλε δικηγόρους στο Ασντόντ για να ζητήσει πρόσβαση στους κρατούμενους, αλλά οι αρχές δεν επέτρεψαν την επικοινωνία, σύμφωνα με το AFP. Η Adalah χαρακτήρισε την κράτηση «παράνομη», υποστηρίζοντας ότι η αναχαίτιση σε διεθνή ύδατα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς το πλοίο κατευθυνόταν προς την Παλαιστίνη, την οποία αναγνωρίζουν 147 χώρες του ΟΗΕ.

Το Πλαίσιο της Κρίσης στη Γάζα

Ο αποκλεισμός της Γάζας, που ξεκίνησε το 2007 μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, έχει περιορίσει δραστικά την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Η πρόσφατη κλιμάκωση, που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 59.676 θανάτους Παλαιστινίων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για λιμό που απειλεί 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η αποστολή του Handala δεν ήταν η πρώτη του είδους. Η FFC έχει οργανώσει παρόμοιες αποστολές από το 2010, με πιο γνωστή την τραγική επιδρομή στο Mavi Marmara, όπου 10 ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους. Πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2025, το πλοίο Madleen αναχαιτίστηκε επίσης, με την ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ανάμεσα στους επιβαίνοντες. Η FFC επιμένει ότι οι αποστολές της στοχεύουν να φέρουν διεθνή προσοχή στον αποκλεισμό και να πιέσουν για την άρση του.

Διεθνείς Αντιδράσεις

Η αναχαίτιση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Τουρκία χαρακτήρισε την ενέργεια «παράνομη επίθεση», καλώντας για την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων. Η Γαλλία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε «ανησυχία» για την κράτηση των δύο βουλευτών της και ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ. Ο ΟΗΕ, μέσω της UNRWA, επανέλαβε την έκκλησή του για «ανεμπόδιστη πρόσβαση» της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ η UNICEF τόνισε ότι οι περιορισμοί συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, υπερασπίζεται τον αποκλεισμό ως μέτρο ασφαλείας για την αποτροπή εισαγωγής όπλων από τη Χαμάς. Υποστηρίζει ότι επιτρέπει την είσοδο βοήθειας μέσω ελεγχόμενων διαύλων, όπως το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, και έχει πρόσφατα εφαρμόσει καθημερινές παύσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις 10:00 έως τις 20:00 για τη διευκόλυνση της διανομής. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνουν ότι η βοήθεια που φτάνει παραμένει ανεπαρκής.

Η αναχαίτιση του Handala αναδεικνύει το συνεχιζόμενο δράμα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται πεδίο πολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η κράτηση των ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων δύο Γάλλων βουλευτών, εντείνει τη διεθνή κατακραυγή, ενώ η FFC δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις αποστολές της. Καθώς η κρίση στη Γάζα βαθαίνει, η υπόθεση του Handala υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη για διπλωματικές λύσεις που θα επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση βοήθειας και θα ανοίξουν τον δρόμο για ειρήνη.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο