
Αζερμπαϊτζάν: Ο Αλίεφ Σφίγγει τον Κλοιό στη Μόσχα για την Τραγωδία της Azerbaijan Airlines
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μπακού και Μόσχας, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, εξαπέλυσε σήμερα, 20 Ιουλίου 2025, δριμεία επίθεση κατά του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, απαιτώντας δημόσια παραδοχή ευθύνης για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines τον Δεκέμβριο του 2024. Η πτήση J2-8243, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μπακού προς το Γκρόζνι, συνετρίβη κοντά στο Άχταου του Καζακστάν, με τραγικό απολογισμό 38 νεκρούς από τους 67 επιβαίνοντες. Ο Αλίεφ, με αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια του, καλεί τη Ρωσία να τιμωρήσει τους υπεύθυνους και να αποζημιώσει τα θύματα, ενώ απειλεί με διεθνή προσφυγή.
Η Κατηγορία του Αλίεφ: Ρωσικά Πυρά και Απόπειρα Συγκάλυψης
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Global Media Forum στο Χανκέντι, ο Αλίεφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι το αεροσκάφος επλήγη από ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά ενώ πετούσε πάνω από ρωσικό έδαφος. «Η ουρά του αεροσκάφους υπέστη σοβαρή ζημιά από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, ενώ στρατιωτικά μέσα ηλεκτρονικών παρεμβολών το κατέστησαν ακυβέρνητο», τόνισε, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, τρύπες στην άτρακτο και τραύματα στα θύματα. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη Μόσχα ότι επιχείρησε να «πνίξει» την υπόθεση, αποκρύπτοντας την αλήθεια για μέρες πριν ο Πούτιν ζητήσει συγγνώμη χωρίς, ωστόσο, να αναλάβει πλήρως την ευθύνη.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, παραδέχτηκε ότι το περιστατικό συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο, κατά τη διάρκεια επιθέσεων ουκρανικών drones στο Γκρόζνι, το Μοζντόκ και το Βλαντικαφκάζ, όπου τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας ήταν σε πλήρη δράση. Παρά την απολογία του Πούτιν στις 28 Δεκεμβρίου 2024, το Κρεμλίνο αποφεύγει τη ρητή παραδοχή ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από ρωσικό πύραυλο, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «τραγικό δυστύχημα».
Απαιτήσεις του Μπακού: Δικαιοσύνη και Αποζημίωση
Ο Αλίεφ έθεσε τρεις σαφείς όρους προς τη Ρωσία: επίσημη παραδοχή της ευθύνης, τιμωρία των υπευθύνων και αποζημίωση τόσο για τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες όσο και για το κατεστραμμένο αεροσκάφος. «Αυτές είναι οι συνήθεις προσδοκίες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια εάν οι απαιτήσεις του δεν ικανοποιηθούν. Σύμφωνα με πηγές, το Μπακού ετοιμάζει ήδη νομικές κινήσεις για να κλιμακώσει το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.
Η στάση του Αλίεφ αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του Αζερμπαϊτζάν προς τη Ρωσία, με τις διμερείς σχέσεις να δοκιμάζονται περαιτέρω λόγω πρόσφατων συλλήψεων πολιτών αζέρικης καταγωγής στη Ρωσία, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματικές δραστηριότητες. Η αεροπορική τραγωδία έρχεται να προσθέσει νέα ένταση σε μια ήδη τεταμένη σχέση.
Διεθνής Αντίδραση και Γεωπολιτικές Επιπτώσεις
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον Αλίεφ και να καλεί σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. Οι ΗΠΑ, μέσω διπλωματικών καναλιών, φαίνεται να πιέζουν για διαφάνεια, ενώ η υπόθεση αναμένεται να επηρεάσει τις συνομιλίες για τον προτεινόμενο διαμετακομιστικό διάδρομο που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Ναχτσιβάν μέσω Αρμενίας, με τις ΗΠΑ να προσφέρονται ως διαμεσολαβητές.
Η στάση του Αλίεφ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με έναν ισχυρό γείτονα όπως η Ρωσία. Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο τη λεπτή ισορροπία στις γεωπολιτικές σχέσεις της περιοχής, με το Μπακού να επιδιώκει δικαιοσύνη και τη Μόσχα να προσπαθεί να περιορίσει τις διπλωματικές ζημιές.
Ένα Ανοιχτό Πληγές για το Αζερμπαϊτζάν
Η τραγωδία της πτήσης J2-8243 παραμένει ανοιχτή πληγή για το Αζερμπαϊτζάν, με τις οικογένειες των θυμάτων να ζητούν απαντήσεις και δικαίωση. Η επιμονή του Αλίεφ για διαφάνεια και αποζημιώσεις δεν είναι μόνο μια διπλωματική κίνηση, αλλά και ένα μήνυμα προς τον λαό του ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε πιέσεις. Καθώς η έρευνα για το δυστύχημα συνεχίζεται, η διεθνής κοινότητα καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.