ΚΟΣΜΟΣ

Τελ Αβίβ: Η Κραυγή του Λαού για Ειρήνη και Ελευθερία των Ομήρων [Βίντεο]

Χιλιάδες Ισραηλινοί πλημμύρισαν χθες, Σάββατο 19 Ιουλίου 2025, τους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του Ισραήλ, σε μια μαζική κινητοποίηση που αντηχεί ως κραυγή αγωνίας και οργής. Με κεντρικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό του πολέμου, οι διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας αποφασιστικές κινήσεις για την επίλυση της κρίσης.

Μια Πορεία Φορτισμένη με Συναίσθημα

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την εμβληματική Πλατεία των Ομήρων στο κέντρο του Τελ Αβίβ, έναν τόπο που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για την επιστροφή των αιχμαλώτων. Οι διαδηλωτές, κρατώντας ισραηλινές σημαίες και φωτογραφίες των ομήρων, κατευθύνθηκαν προς το παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη λεωφόρο Χαγιαρκόν, καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει πίεση για μια συμφωνία εκεχειρίας. «Πρόεδρε Τραμπ, βάλτε τέλος στην κρίση της Γάζας», ανέφεραν χαρακτηριστικά συνθήματα, σύμφωνα με αναρτήσεις από τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της διαδήλωσης ήταν η ομιλία της Ντορόν Σταϊνμπρέχερ, πρώην ομήρου που απελευθερώθηκε μετά από 471 ημέρες κράτησης στις σήραγγες της Χαμάς. «Πριν από έξι μήνες, είδα τον ήλιο για πρώτη φορά. Σήμερα, ακόμα δεν μπορώ να αναπνεύσω χωρίς φόβο», δήλωσε στο πλήθος, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι. «Αυτό απαιτεί χρόνο, αλλά το πρώτο βήμα είναι να τους φέρουμε πίσω», πρόσθεσε, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η Πίεση στον Νετανιάχου Εντείνεται

Η οργή κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κλιμακώνεται, καθώς πολλοί διαδηλωτές τον κατηγορούν για αδιαλλαξία και καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο αριθμός των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα κυμαίνεται, με μόλις 20 επιβεβαιωμένους ζωντανούς, ενώ δεκάδες θεωρούνται νεκροί. Η Νίρα Σάραμπι, σύζυγος ενός ομήρου του οποίου η σορός παραμένει στη Γάζα, εξέφρασε την απόγνωσή της: «Όσο ο σύζυγός μου παραμένει άταφος, η κόλαση συνεχίζεται. Ας τελειώσει αυτός ο εφιάλτης».

Οι διαδηλώσεις δεν περιορίστηκαν στο Τελ Αβίβ. Σε πόλεις όπως η Ιερουσαλήμ και η Χάιφα, χιλιάδες πολίτες ενώθηκαν στη φωνή για ειρήνη, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τη συνεχιζόμενη σύρραξη. Το Φόρουμ των Οικογενειών, η κύρια οργάνωση των συγγενών των ομήρων, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της πρόσφατης κατάπαυσης του πυρός με το Ιράν, μεσολαβητή τον Τραμπ, για να επιτευχθεί αντίστοιχη συμφωνία στη Γάζα. «Ο πόλεμος με το Ιράν τελείωσε με συμφωνία. Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Διεθνής Υποστήριξη και Εσωτερικές Εντάσεις

Η διαδήλωση στο Τελ Αβίβ έρχεται σε μια περίοδο έντονης διεθνούς προσοχής, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ο Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται κριτική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς η πίεση από τη διεθνή κοινότητα συναντά την εσωτερική δυσαρέσκεια. Πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, που χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης από τον Νετανιάχου «καταστροφή», ενίσχυσαν το κλίμα αμφισβήτησης.

Η σύγκρουση στη Γάζα, που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει αφήσει βαθιά σημάδια και στις δύο πλευρές. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου αντικατοπτρίζουν την κούραση και την απογοήτευση του ισραηλινού λαού, που ζητά μια λύση που θα φέρει πίσω τους ομήρους και θα βάλει τέλος στην αιματοχυσία. Ωστόσο, η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Νετανιάχου, που επιμένει στον στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας, περιπλέκει τις προοπτικές ειρήνης.

Ένα Μήνυμα Ελπίδας και Αγώνα

Οι εικόνες από το Τελ Αβίβ, με χιλιάδες ανθρώπους να κρατούν φωτογραφίες αγαπημένων τους και να φωνάζουν συνθήματα για ειρήνη, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα: η ανθρωπιά και η ελπίδα παραμένουν ζωντανές, ακόμα και εν μέσω πολέμου. Οι διαδηλωτές, με τη φωνή τους, καλούν όχι μόνο την κυβέρνησή τους αλλά και τη διεθνή κοινότητα να δράσουν αποφασιστικά. Το ερώτημα παραμένει: θα εισακουστούν;

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο