ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κεραυνοί Καταστρέφουν τα Τροπικά Δάση: Η Αναπάντεχη Απειλή της Κλιματικής Αλλαγής

Τα τροπικά δάση, οι «πνεύμονες» του πλανήτη μας, αντιμετωπίζουν μια κρυφή απειλή που κανείς δεν περίμενε. Ενώ η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες θεωρούνταν μέχρι σήμερα οι κύριοι ένοχοι για την αύξηση της θνησιμότητας των δέντρων, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν εκπληκτικό «δολοφόνο»: τις καθημερινές καταιγίδες. Αυτές οι σύντομες αλλά ισχυρές καταιγίδες, που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή, γκρεμίζουν δέντρα με δυνατούς ανέμους και κεραυνούς, απειλώντας τη βιοποικιλότητα και την ικανότητα των δασών να αποθηκεύουν άνθρακα.

Μια Αόρατη Απειλή

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες επικεντρώνονταν σε γνωστούς κινδύνους, όπως η ξηρασία και η υπερθέρμανση, για να εξηγήσουν γιατί τα τροπικά δέντρα πεθαίνουν με ταχύτερους ρυθμούς. Όμως, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2025 αποκάλυψε ότι οι καταιγίδες μπορεί να ευθύνονται για το 30% έως 60% των θανάτων δέντρων σε ορισμένες περιοχές. «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι οι καταιγίδες είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας θνησιμότητας δέντρων στα τροπικά δάση», δήλωσε ο δασικός οικολόγος Έβαν Γκόρα, επικεφαλής της έρευνας. Οι καταιγίδες αυτές, με τους ισχυρούς ανέμους και τους κεραυνούς, προκαλούν περισσότερες ζημιές από ό,τι πιστεύαμε, ανατρέποντας τις παραδοσιακές θεωρίες για την υγεία των δασών.

Πώς οι Καταιγίδες Γίνονται Φονικές

Οι καταιγίδες, γνωστές ως «συνεκτικές καταιγίδες», διαφέρουν από τους τυφώνες ή τις τροπικές καταιγίδες. Είναι σύντομες, τοπικές, αλλά εξαιρετικά ισχυρές. Η κλιματική αλλαγή τις κάνει συχνότερες και πιο έντονες, με αύξηση της συχνότητάς τους κατά 5% έως 25% κάθε δεκαετία. Οι δυνατοί άνεμοι ξεριζώνουν δέντρα, ενώ οι κεραυνοί τα χτυπούν άμεσα, προκαλώντας μηχανικές βλάβες ή πυρκαγιές. «Οι καταιγίδες δεν είχαν μελετηθεί αρκετά, γιατί είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε τη ζημιά τους», εξηγεί ο Ίαν ΜακΓκρέγκορ, συνεργάτης του Γκόρα. «Δεν φαίνονται εύκολα από δορυφόρους, και οι ερευνητές στο πεδίο δυσκολεύονται να τις καταγράψουν».

Συνέπειες για το Κλίμα και τη Βιοποικιλότητα

Τα τροπικά δάση αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, απορροφώντας περίπου το 12% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όταν τα δέντρα πεθαίνουν, ο άνθρακας αυτός επιστρέφει στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή. Η απώλεια δέντρων μειώνει επίσης τη βιοποικιλότητα, απειλώντας είδη που εξαρτώνται από αυτά τα οικοσυστήματα. Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη θνησιμότητα δεν αντισταθμίζεται από την ανάπτυξη νέων δέντρων, γεγονός που αποδυναμώνει τον ρόλο των δασών ως «δεξαμενές» άνθρακα.

Τι Μπορεί να Γίνει;

Οι επιστήμονες καλούν για επείγουσα δράση. «Πρέπει να ενσωματώσουμε τις καταιγίδες στα κλιματικά μοντέλα», λέει ο Γκόρα, τονίζοντας ότι η τρέχουσα πολιτική για την κλιματική αλλαγή υποτιμά αυτή την απειλή. Η προστασία των τροπικών δασών απαιτεί καλύτερη παρακολούθηση των καταιγίδων, με χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως τα drones και τα δορυφορικά συστήματα LiDAR. Επιπλέον, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι κρίσιμη για να περιοριστεί η ένταση αυτών των καταιγίδων.

Ένα Καμπανάκι για το Μέλλον

Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την υγεία των τροπικών δασών. Οι καταιγίδες, που κάποτε θεωρούνταν ασήμαντες, αποδεικνύονται ισχυρός εχθρός, ενισχυμένος από την κλιματική αλλαγή. Αν δεν δράσουμε γρήγορα, τα τροπικά δάση—και μαζί τους η ισορροπία του παγκόσμιου κλίματος—κινδυνεύουν να χαθούν. Η έρευνα μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και οι πιο ανθεκτικές γωνιές του πλανήτη μας δεν είναι άτρωτες.

Η φύση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: οι καταιγίδες, που κλιμακώνονται λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης, απειλούν τα τροπικά δάση με πρωτοφανή τρόπο. Η προστασία αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων απαιτεί όχι μόνο επιστημονική καινοτομία, αλλά και παγκόσμια δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών. Το μέλλον των δασών μας, και κατ’ επέκταση του πλανήτη, εξαρτάται από τις επιλογές μας σήμερα.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο