ΚΟΣΜΟΣ

Η Συρία Χορεύει Νέο Διπλωματικό Χορό: Η Στροφή του Σαράα προς το Ισραήλ Αμφισβητεί την Τουρκική Επιρροή

Σε μια τολμηρή και απρόσμενη κίνηση, ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα οδηγεί τη μαστιζόμενη από τον πόλεμο χώρα του προς μια πιθανή συμμαχία με το Ισραήλ, μια στρατηγική που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής. Εξετάζοντας την ένταξη στις Συμφωνίες του Αβραάμ, ο Σαράα φαίνεται να χαράζει πορεία προς μεγαλύτερη αυτονομία για τη Συρία, περιορίζοντας την επιρροή της Τουρκίας στη Δαμασκό. Αυτή η εξέλιξη, που καταγράφηκε στις 3 Ιουλίου 2025, σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τις παραδοσιακές ισορροπίες ισχύος στην περιοχή, με επιπτώσεις τόσο για τη σταθερότητα όσο και για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Ο Δρ. Χαΐ Εϊτάν Κοέν Γιαναροτσάκ, ειδικός σε θέματα της περιοχής από το Κέντρο Μοσέ Νταγιάν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι οι κινήσεις του Σαράα προς το Ισραήλ αποτελούν μια μελετημένη προσπάθεια να αντισταθμίσει την εκτεταμένη επιρροή της Τουρκίας στη Συρία. «Ενώ ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να απαξιώσει το Ισραήλ, οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Συρίας υπονομεύει τη στρατηγική της Τουρκίας», σημείωσε ο Γιαναροτσάκ. Η στροφή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει εμβαθύνει την παρουσία της στη Συρία, ιδιαίτερα στα βόρεια, μέσω στρατιωτικής παρουσίας και υποστήριξης υποδομών.

Τα κίνητρα του Σαράα φαίνονται να πηγάζουν από τον ρεαλισμό και όχι από την ιδεολογία. Μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Δεκέμβριο του 2024, έπειτα από την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Σαράα αντιμετωπίζει το δυσχερές έργο της ανοικοδόμησης μιας διαλυμένης χώρας, που έχει πληγεί από χρόνια εμφυλίου πολέμου και διεθνείς κυρώσεις. Η προσέγγιση με το Ισραήλ και η πιθανή ένταξη στις Συμφωνίες του Αβραάμ θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμους για οικονομικές συνεργασίες με τα κράτη του Κόλπου και τη Δύση, προσφέροντας στη Συρία μια σανίδα σωτηρίας για να μειώσει την εξάρτησή της από την Τουρκία. «Μια στενότερη σχέση με το Ισραήλ ανοίγει την πόρτα για την άρση των κυρώσεων και την προσέγγιση με τα πλούσια κράτη του Κόλπου, κάτι που αποτελεί κλειδί για την οικονομική και ασφαλιστική ανεξαρτησία από την τουρκική σφαίρα επιρροής», εξήγησε ο Γιαναροτσάκ.

Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι επιφανειακή. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν από τις πρώτες που ήρθαν σε επαφή με τη νέα ηγεσία της Συρίας μετά την πτώση του Άσαντ, ενώ η Άγκυρα έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη σε υποδομές, όπως αεροδρόμια και δίκτυα μεταφορών. Πολλοί Σύροι αξιωματούχοι έχουν σπουδάσει στην Τουρκία ή κατέχουν τουρκική υπηκοότητα, υπογραμμίζοντας το βάθος των δεσμών της Άγκυρας με τη Δαμασκό. Ωστόσο, αυτή ακριβώς την επιρροή επιδιώκει να περιορίσει ο Σαράα. Με την ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ, στοχεύει να διαφοροποιήσει τις συμμαχίες της Συρίας και να μειώσει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε δορυφορικό κράτος της Τουρκίας.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που μεσολάβησε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, έχουν ήδη ομαλοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Το ενδιαφέρον του Σαράα να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2025, δείχνει μια προθυμία για συνεργασία με το Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες». Η στάση αυτή ενισχύθηκε από την ενθάρρυνση του Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής συνάντησης στο Ριάντ στις 14 Μαΐου 2025, όπου παρότρυνε τον Σαράα να ενταχθεί στις Συμφωνίες και να άρει τις κυρώσεις στη Συρία, κίνηση που υποστηρίχθηκε τότε από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Ωστόσο, αυτή η διπλωματική στροφή δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Το Ισραήλ παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στο παρελθόν του Σαράα ως ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μιας ομάδας με ρίζες στην Αλ Κάιντα, και συνεχίζει να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές. Τα Υψίπεδα του Γκολάν, υπό ισραηλινό έλεγχο από το 1967, παραμένουν ένα ακανθώδες ζήτημα που μπορεί να περιπλέξει τις συνομιλίες για ομαλοποίηση. Παράλληλα, η φωνητική αντίθεση του Ερντογάν στον περιφερειακό ρόλο του Ισραήλ υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα αντισταθεί στην πιθανή ένταξη της Συρίας στις Συμφωνίες, θεωρώντας την ως άμεση πρόκληση στην επιρροή της.

Η διπλωματική ισορροπία του Σαράα είναι λεπτή. Με την προσέγγιση του Ισραήλ, κινδυνεύει να αποξενώσει την Τουρκία, έναν βασικό υποστηρικτή κατά την εξέγερση εναντίον του Άσαντ. Ωστόσο, η υπόσχεση οικονομικής ανάκαμψης και διεθνούς νομιμοποίησης μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ μπορεί να υπερτερεί των κινδύνων. Όπως σημείωσε ο Γιαναροτσάκ, η δυναμική ισχύος στη Μέση Ανατολή φέρνει όλο και περισσότερο το Ισραήλ και την Τουρκία ως κυρίαρχους περιφερειακούς παίκτες, με τη Συρία να αναδεικνύεται σε κρίσιμο πεδίο μάχης για τα ανταγωνιστικά τους οράματα.

Αυτή η στρατηγική στροφή υπογραμμίζει μια ευρύτερη αναδιάταξη στην περιοχή. Καθώς η Συρία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, η προσέγγιση του Σαράα προς το Ισραήλ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή διπλωματίας, που αμφισβητεί τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας ενώ προσφέρει στη Συρία μια πορεία προς οικονομική και πολιτική αναγέννηση. Το αν αυτό το ρίσκο θα αποδώσει εξαρτάται από την ικανότητα του Σαράα να διαχειριστεί τις εσωτερικές αναταραχές, τις περιφερειακές αντιπαλότητες και την πολύπλοκη κληρονομιά του παρελθόντος της Συρίας.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο