ΕΛΛΑΔΑ

Η Ζάχαρη που Σώζει το Μυαλό: Ανακάλυψη Ανοίγει Νέους Δρόμους κατά της Αλτσχάιμερ

Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη από το Ινστιτούτο Buck για την Έρευνα της Γήρανσης αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη ζάχαρη όχι μόνο ως καύσιμο, αλλά και ως ασπίδα προστασίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Αυτή η ανακάλυψη φωτίζει έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ενώ εξηγεί γιατί τα φάρμακα GLP-1, γνωστά για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά της άνοιας. Πώς λειτουργεί αυτός ο «διακόπτης ζάχαρης» και τι σημαίνει για το μέλλον;

Ο Ρόλος της Ζάχαρης στον Εγκέφαλο

Παραδοσιακά, πιστεύαμε ότι το γλυκογόνο, η αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης, χρησιμοποιείται κυρίως από το ήπαρ και τους μύες για ενέργεια. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου χρησιμοποιούν το γλυκογόνο με έναν απροσδόκητο τρόπο: αντί να το μετατρέπουν μόνο σε ενέργεια, το διοχετεύουν για να ενισχύσουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες μέσω ενός ενζύμου που ονομάζεται GlyP. Όταν το GlyP είναι ενεργό, βοηθά στην απομάκρυνση τοξικών πρωτεϊνών, όπως η tau, που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, προκαλώντας νευροεκφυλισμό. Αν όμως αυτό το σύστημα αποκλειστεί, η τοξική tau συσσωρεύεται, επιταχύνοντας τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Η Σύνδεση με τα Φάρμακα GLP-1

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δραστηριότητα του GlyP ενισχύεται από συμπεριφορές όπως η νηστεία, ενώ παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με φάρμακα GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη. Αυτά τα φάρμακα, γνωστά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους, φαίνεται να μιμούνται την επίδραση της διατροφικής περιοριστικότητας, ενισχύοντας τη δράση του GlyP. Αυτό εξηγεί γιατί κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα GLP-1 φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας σε ασθενείς με διαβήτη, με μείωση έως και 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πειράματα και Αποτελέσματα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μύγες και ανθρώπινους νευρώνες από ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια για να μελετήσουν τη δράση του γλυκογόνου. Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη δραστηριότητα του GlyP ενισχύει την αποτοξίνωση από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη βλάβη στους νευρώνες και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής σε μοντέλα με ταυοπάθεια. Παράλληλα, η χορήγηση της ουσίας 8-Br-cAMP, που μιμείται τη δράση του GlyP, έδειξε παρόμοια προστατευτικά αποτελέσματα, ανοίγοντας το δρόμο για νέες φαρμακευτικές προσεγγίσεις.

Η Σημασία για την Αλτσχάιμερ

Η Αλτσχάιμερ, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών, όπως η tau και η αμυλοειδής-β, που οδηγούν σε φλεγμονή και απώλεια νευρώνων. Η ανακάλυψη ότι το γλυκογόνο παίζει ρόλο στην απομάκρυνση αυτών των πρωτεϊνών προσφέρει μια νέα θεραπευτική στρατηγική. Επιπλέον, η σύνδεση με τα GLP-1 φάρμακα υποδηλώνει ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή επιβράδυνση της Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έχουν 1,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Μελλοντικές Προοπτικές

Η έρευνα υπογραμμίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης θεραπειών που στοχεύουν στη μεταβολική διαχείριση της ζάχαρης στον εγκέφαλο. Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές εξετάζουν τη σεμαγλουτίδη σε ασθενείς με πρώιμη Αλτσχάιμερ, με αποτελέσματα που αναμένονται το 2025. Εάν επιβεβαιωθούν, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που συνδυάζουν τα GLP-1 φάρμακα με υπάρχοντα φάρμακα, για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Η ανακάλυψη του «διακόπτη ζάχαρης» στον εγκέφαλο φέρνει νέα ελπίδα στη μάχη κατά της Αλτσχάιμερ. Με τη δυνατότητα των νευρώνων να χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να ενισχύσουν τις άμυνές τους, και με τα GLP-1 φάρμακα να δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, η επιστήμη πλησιάζει σε καινοτόμες θεραπείες. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, τέτοιες ανακαλύψεις προσφέρουν αισιοδοξία για την πρόληψη και τη διαχείριση της άνοιας, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο