ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες: Η ερώτηση στα Αρχαία Ελληνικά που προκάλεσε την αντίδραση της Έλενας Ακρίτα – «Ακραίος σεξισμός»

Έντονη ήταν η αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, σε ερώτηση που δόθηκε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Η ίδια κάνει λόγο για «ακραίο σεξισμό», σημειώνοντας ότι η επίμαχη φράση «αντικατοπτρίζει παρωχημένες και πατριαρχικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία».

Το θέμα Β3 ζητούσε από τους μαθητές να συμπληρώσουν προτάσεις «με ουσιαστικά ετυμολογικά συγγενή (απλά ή σύνθετα) της μετοχής “φέροντας” ώστε να ολοκληρωθεί σωστά το νόημά τους». Στην πέμπτη πρόταση, η σωστή απάντηση ήταν η λέξη «φερέφωνο», για να συμπληρωθεί η πρόταση: «Δεν ντρέπεσαι που επαναλαμβάνεις ό,τι σου λέει η γυναίκα σου; Κατάντησες φερέφωνό της».

arxaia mesa

Η Έλενα Ακρίτα, με δήλωσή της υπό τον τίτλο «ακραίος σεξισμός στα θέματα των Πανελληνίων», υποστηρίζει πως «η επιλογή τέτοιων εκφράσεων που αναπαράγουν την αναχρονιστική ιδέα ότι είναι υποτιμητικό για έναν άντρα να “συμμορφώνεται” ή να “επηρεάζεται” από τη γυναίκα του, σε μια τόσο σημαντική μάλιστα διαδικασία όπως οι Πανελλήνιες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με την ευαισθησία και την επίγνωση των θεματοθετών απέναντι σε ζητήματα ισότητας των φύλων».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «αντί να προάγει τον προβληματισμό και την κριτική σκέψη, το ερώτημα φαίνεται να αναπαράγει στερεότυπα που δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία» και καταλήγει: «Είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα να επανεξετάσει τα κριτήρια επιλογής θεμάτων, διασφαλίζοντας ότι αυτά προάγουν τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της προόδου. Η εκπαίδευση πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο απελευθέρωσης και όχι ως μέσο διαιώνισης ανισοτήτων».

Αναλυτικά η ανάρτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ

Έλενα Ακρίτα: Ακραίος σεξισμός στα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων
🔺Ένα από τα ερωτήματα στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2025 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λόγω της σεξιστικής του φύσης. Συγκεκριμένα, η ζητούμενη από τους μαθητές απάντηση ήταν η φράση «Κατάντησες φερέφωνο της γυναίκας σου», η οποία αντικατοπτρίζει παρωχημένες και πατριαρχικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.
🔺Η επιλογή τέτοιων εκφράσεων που αναπαράγουν την αναχρονιστική ιδέα ότι είναι υποτιμητικό για έναν άντρα να “συμμορφώνεται” ή να “επηρεάζεται” από τη γυναίκα του, σε μια τόσο σημαντική μάλιστα διαδικασία όπως οι Πανελλήνιες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με την ευαισθησία και την επίγνωση των θεματοθετών απέναντι σε ζητήματα ισότητας των φύλων.
🔺Αντί να προάγει τον προβληματισμό και την κριτική σκέψη, το ερώτημα φαίνεται να αναπαράγει στερεότυπα που δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.
🔺Είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα να επανεξετάσει τα κριτήρια επιλογής θεμάτων, διασφαλίζοντας ότι αυτά προάγουν τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της προόδου. Η εκπαίδευση πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο απελευθέρωσης και όχι ως μέσο διαιώνισης ανισοτήτων.
Έλενα Άκριτα
Βουλευτής Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΠΣ
Τομεάρχης Ισότητας και Δικαιωμάτων
Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτική

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο