
Μητσοτάκης: «Οι γόρδιοι δεσμοί κόβονται αν δεν λύνονται» – Γιατί η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αναγκαία
Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ «αναγκαία απόφαση», αναφερόμενος στις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος και στις αλλαγές που δρομολογούνται.
«Το υφιστάμενο σύστημα έχει επιτρέψει κακές πρακτικές, καθυστερήσεις και φαινόμενα καταστρατήγησης, όπως αποδεικνύεται, που δεν τιμούν κανέναν. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι παρά τις προσπάθειές μας, οι παθογένειες αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια όμως στο πρόβλημα. Όπως είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι γόρδιοι δεσμοί αν δεν λύνονται, κόβονται», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η απόφαση προβλέπει την απορρόφηση των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, με πλήρη ενσωμάτωση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «όσο διαρκέσει αυτή η μετάβαση, δεν θα υπάρξει κανένα θέμα ως προς την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων».
Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση συνεργάζεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης με τις παράνομες εισπράξεις κοινοτικών κονδυλίων από επιτήδειους. Το οφείλουμε στους αγρότες που παλεύουν με συνέπεια. Το οφείλουμε στη χώρα».
Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική περίοδο: «Έχουμε φροντίσει φέτος να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον κρατικό μηχανισμό, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, όπως πιλότων, τεχνικών και μηχανικών» για τα νέα εναέρια μέσα που θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».
Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη «θεσμοθέτηση νέας κατηγορίας πυροσβεστικού προσωπικού με την ονομασία “Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία”», οι οποίοι θα προσλαμβάνονται για επταετή θητεία, με σχέση δημοσίου δικαίου και αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς γραπτές εξετάσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και θα προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή.
Στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης κάνει αναφορά στη μάχη της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. «Δρομολογούμε νέες ρυθμίσεις, όπως η θέσπιση ειδικής σήμανσης σε προϊόντα που μειώνονται σε μέγεθος χωρίς αντίστοιχη μείωση τιμής, η λειτουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση της εφαρμογής e-katanalotis με ενημερώσεις για τα φθηνότερα προϊόντα και τους πιο ανταγωνιστικούς λιανοπωλητές» σημειώνει.
«Ταυτόχρονα, προχωράμε στην ίδρυση μιας νέας Εθνικής Αρχής, η οποία θα εποπτεύει την αγορά και θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού. Η νέα αυτή Αρχή θα ελέγχει καταγγελίες -οι οποίες σύντομα θα μπορούν να γίνονται και από κινητά μέσω ειδικής εφαρμογής- θα επιβάλλει κυρώσεις και θα προχωρά σε εξωδικαστική επίλυση διαφορών, ενισχύοντας στην πράξη την προστασία του καταναλωτή» συμπληρώνει.
«Αναγνωρίζω ότι, παρά τα αναχώματα κατά της ακρίβειας που έχουμε δημιουργήσει, η ακρίβεια συνεχίζει να πολιορκεί τα εισοδήματα. Η μάχη δεν έχει λήξει, γι’ αυτό ενισχύουμε τους θεσμούς και τα εργαλεία μας» τονίζει ο πρωθυπουργός.