
Ανδρέας Λοβέρδος: «Δεν στέκεται Προανακριτική με το 291 του Ποινικού Κώδικα» – Σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ για «νομικό λάθος»
Αποστάσεις από το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με βάση το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα κράτησε ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για νομικό σφάλμα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν δεν καταπέσει το κατηγορητήριο στη Βουλή, «θα πέσει στο Ειδικό Δικαστήριο».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «δεν είναι η διάταξη του Ποινικού Κώδικα αυτή που μπορεί να είναι η βάση για ένα αίτημα σύστασης επιτροπής ποινικής Προκαταρκτικής εξέτασης», επισημαίνοντας πως «αν εκεί εστιάζουν, στο 291, το έχω απαντήσει αυτό το ερώτημα προ καιρού». Πρόσθεσε με έμφαση: «Είναι λάθος αυτό, είναι λάθος ποινική διάταξη. Είναι λάθος η εστίαση στη διερεύνηση αδικήματος. Τι δουλειά έχει η παρακώλυση συγκοινωνιών; Είναι άλλη η αντικειμενική υπόσταση αυτού του αδικήματος. Χριστός και Απόστολος. Είναι νομικό λάθος. Διευκολύνεται η άμυνα των ανθρώπων, υπουργών, υφυπουργών».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη περί «γκάφας του ΠΑΣΟΚ», ο Λοβέρδος σχολίασε κατηγορηματικά: «Είναι ο Ποινικός Κώδικας αυτός. Τι αν συμφωνώ;. Είναι μέρα έξω; Μέρα είναι». Και συμπλήρωσε: «Δεν στέκει αυτό. Αν δεν πέσει στη Βουλή θα πέσει στο Ειδικό Δικαστήριο. Είναι λάθος η διάταξη, θέλει πολύ τραβηγμένη από τα μαλλιά ερμηνεία και δεν νομίζω να τη δώσει κανένας δικαστής σοβαρός αυτή. (…) Δεν στέκεται Προανακριτική με το 291. Δηλαδή εγώ αν ήμουν βουλευτής δεν θα την ψήφιζα».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «ήταν πολιτικά αναμενόμενο» να ζητηθεί Προανακριτική για μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους. Όπως είπε, «φαντάζομαι ότι θα συμφωνεί κάθε λογικός Έλληνας, η ένταση της τραγωδίας και η ένταση της συζήτησης γύρω από την τραγωδία δεν μπορούσε να οδηγήσει σε παραμερισμό από την πλευρά της Βουλής, χωρίς πρωτοβουλίες δηλαδή, το όλον θέμα».
Νομική θεμελίωση και παραγραφή
Αναλύοντας τη νομική διάσταση της πρότασης, ο Λοβέρδος σημείωσε πως «για κάθε αδίκημα ερευνητέο είναι αν πληρούνται αφενός η αντικειμενική του υπόσταση και αφετέρου η υποκειμενική του υπόσταση», κάνοντας λόγο για τη σημασία του ενδεχόμενου δόλου. Επισήμανε: «Η συζήτηση για τον ενδεχόμενο δόλο γίνεται και είναι λογικό να γίνεται γιατί από κανενός το μυαλό δεν περνάει ότι ήθελε να το κάνει κάποιος αυτό».
Σχετικά με τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων, ανέφερε πως «η πρόταση λέει ότι ερευνήθηκε μέσα από τα ΦΕΚ η αρμοδιότητα και των υφυπουργών, εκάστου υφυπουργού και έκριναν ότι και οι οκτώ είναι συναρμόδιοι».
Για το ζήτημα της παραγραφής, εξήγησε: «Όταν το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε και εξαλείφθηκε η ρύθμιση περί δύο συνόδων αποσβεστικής προθεσμίας, τότε ο νόμος έπρεπε να αλλάξει και αυτός για να έχουμε την κατάργηση της λεγομένης παραγραφής». Και κατέληξε: «υπάρχει παραγραφή. Δεν μπορώ να το αρνηθώ».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis
Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε στην υπόθεση Novartis, κάνοντας λόγο για «σκευωρία» με πολιτικά κίνητρα. Όπως δήλωσε σχετικά με την κατάθεσή του στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών: «η κατασκευή αυτής της υπόθεσης έγινε με τον γνώμονα η τότε αντιπολίτευση, να στερηθεί των βασικών της στελεχών και να υπάρχει άνεση στη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για δέκα χρόνια».
Κατέληξε, εμφανώς φορτισμένος: «το περίμενα 7,5 χρόνια και με υπερβολική αγανάκτηση και θυμό γιατί αυτή η υπόθεση είναι ανατριχιαστική».