Σαν σήμερα, το 1834, πέθανε η Κυρά-Βασιλική, η σύζυγος του Αλή Πασά – Δεν εξισλαμίστηκε ποτέ
Η Γένεση της Κυρά-Βασιλικής
Η Κυρά-Βασιλική, γνωστή και ως Βασιλική Κονταξή, γεννήθηκε το 1789 στην Πλησιβίτσα των Φιλιατών. Προερχόταν από οικογένεια προύχοντα, με τον πατέρα της, Κίτσο Κονταξή, να είναι μία εξέχουσα μορφή της περιοχής.
Η Συνάντηση με τον Αλή Πασά
Σε ηλικία μόλις 12 ετών, η Βασιλική έφτασε στην Αυλή του Αλή Πασά γιατί ο πατέρας της είχε νομικά προβλήματα που σχετίζονταν με την κατασκευή κίβδηλων νομισμάτων. Η ζωή της άλλαξε δραματικά όταν βρέθηκε κοντά στον Αλή Πασά. Με αφοσίωση και θάρρος, ζήτησε έλεος για τον πατέρα της, κερδίζοντας την εύνοια του Αλή, ο οποίος την ερωτεύτηκε αμέσως.
Η Ισχυρή Επιρροή της
Η σχέση της Κυρά-Βασιλικής με τον Αλή Πασά δεν περιορίστηκε μόνο στα προσωπικά τους, αλλά επηρέασε και τις ζωές πολλών χριστιανών της εποχής. Χρησιμοποίησε τη δύναμή της και την επιρροή της για να σώσει πολλές ζωές, διασώζοντας πολλούς χριστιανούς από τον θάνατο. Όπως αναφέρει η ιστορία, κατάφερε επίσης να διατηρήσει την πίστη της, επιτυγχάνοντας να μετατρέψει μάλιστα ένα δωμάτιο του χαρεμιού σε παρεκκλήσιο, όπου και προσευχόταν.
Ασκούσε μεγάλη επίδραση στον Αλή και μάλιστα λένε ότι του επιβαλλόταν πολλές φορές υπέρ των Ελλήνων και ίσως γνώριζε και για το μυστικό της Φιλικής Εταιρείας.
Συμπαραστάθηκε στον Αλή κατά την πολιορκία του από τα σουλτανικά στρατεύματα και κατέφυγε μαζί του το 1821 στο νησάκι της Παμβώτιδας, στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Μετά τη δολοφονία του Αλή, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου απελευθερώθηκε με τη μεσολάβηση του Πατριάρχη Ανθίμου και παρέμεινε στο Πατριαρχείο για έξι χρόνια.
Μετά την ήττα του στόλου Τούρκων και Αιγυπτίων στη Στην ναυμαχία του Ναυαρίνου, η Υψηλή Πύλη πήρε αυστηρά μέτρα και συνέλαβε την Κυρα-Βασιλική και όλους τους άλλους που είχαν μεταφερθεί μαζί της στην Κωνσταντινούπολη και τους εξόρισε στην Προύσα ως υπόπτους, αλλά τον Οκτώβριο του 1829 δόθηκε η άδεια να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η Βασιλική εγκαταστάθηκε αρχικά στο Ναύπλιο. Εκεί συναντήθηκε με τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος της παραχώρησε ένα ακίνητο και λίγα κτήματα στο χωριό Κατοχή στην Αιτωλική γη της παραχελωίτιδας. Το 1831 οι δρόμοι της με τον Θανάση Βάγια χώρισαν, όταν αυτός ανέλαβε δημόσια θέση και συγκεκριμένα επιστάτης του Πρότυπου Αγροκτήματος της Τίρυνθας.
Η Κυρά-Βασιλική για το υπόλοιπο του βίου της έζησε απομονωμένη ή και περιφρονημένη στην Κατοχή. Πέθανε από δυσεντερία στο Αιτωλικό στις 11 Δεκεμβρίου του 1834, σε ηλικία 45 ετών.