ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιάζει ο 14χρονος που διακρίθηκε στην Αστροφυσική: «Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται πολύ με τα social media»

Μια Εξαιρετική Διάκριση

Ο 14χρονος Βίκτωρας Γιαννικόπουλος, μαθητής της β’ γυμνασίου στο Pierce College, έχει προκαλέσει αίσθηση με την εξαιρετική του παρουσία στο 1ο Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Η εργασία του, με τίτλο «Voyager 1 and 2: The Epic Journey in Vast Cosmic Sea», επιλέχθηκε ως η καλύτερη ομιλία, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί την απήχηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Η Εμπειρία της Παρουσίασης

Με την υποστήριξη του καταξιωμένου Έλληνα διαστημικού επιστήμονα Δρ. Σταμάτιου Κριμιζή, ο Βίκτωρας παρουσίασε ένα θέμα που συσχετίζει την ανθρώπινη ύπαρξη με τα βάθη του διαστήματος. Εξήγησε πώς οι αποστολές Voyager αντικατοπτρίζουν την εξερεύνηση του ανθρώπου και μίλησε με συναισθηματική δύναμη, εστιάζοντας στα μηνύματα που στέλνουμε στο σύμπαν.

Η Viral Εμφάνιση

Η συνέντευξη του Βίκτωρα, που προβλήθηκε στις 23 Νοεμβρίου σε εκπομπή της ΕΡΤ, έχει γίνει viral στα social media, λόγω της ωριμότητας και της ευφράδειας με την οποία μίλησε. Τόνισε ότι «τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους και ασχολούνται μόνο με likes», προσφέροντας μια κριτική ματιά στη σύγχρονη κοινωνία. Ο λόγος του, γεμάτος ενθουσιασμό και δύναμη, ενέπνευσε πολλούς και έδωσε έναν φρέσκο αέρα στην ενασχόληση με την επιστήμη.

Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων «Κάποια παιδιά της ηλικίας μου έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται πολύ με τα social media και γίνεται η μάχη των likes. Προσπαθούν να βγάλουν την καλύτερο φωτογραφία για να πάρουν τα πιο πολλά like. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ασχολούνται με κάτι πιο δημιουργικό. Πλέον επηρρεάζονται πολύ από τα social media.

Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Το 1600 περίπου όταν ο Νεύτωνας ήταν φοιτητής στην Αγγλία, ξέσπασε μια πανδημία και αναγκάστηκε να κλειστεί στο σπίτι του για δύο χρόνια. Αυτά τα δύο χρόνια ήταν τα πιο παραγωγικά χρόνια για τον ίδιο καθώς ανακάλυψε του νευτώνιους νόμους, το νόμο της βαρύτητας και την διάθλαση του φωτός. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σόσιαλ μίντια, διαδίκτυο και ηλεκτρικό ρεύμα. 

Κάποιοι νέοι φαίνεται πως είναι εθισμένοι με αυτές τις πλατφόρμες. Εχουμε και την τεχνητή νοημοσύνη που αν πέσει σε λάθος χέρια μπορεί να γίνει καταστροφική. Επίσης θεωρώ ότι αυτά τα περιστατικά  (ανήλικης παραβατικότητας) τα υπερπροβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk