ΙΣΤΟΡΙΑ

Μέγας Αλέξανδρος: Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον ιερό χιτώνα του στη Βεργίνα

Μια Επαναστατική Ανακάλυψη

Μία πρόσφατη ανακάλυψη στον τύμβο ΙΙ της Βεργίνας, η οποία σηματοδοτεί μια σοβαρή ανατροπή στην ιστορική κατανόηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποκαλύπτει πιθανώς τον ιερό χιτώνα του. Η ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δήλωσε ότι ταυτοποίησε ένα σπάνιο μωβ βαμβακερό ύφασμα, γνωστό ως σάραπης.

Η Σημασία του Σάραπη

Ο σάραπης, που ήταν το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, υιοθετήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο μετά την νίκη του κατά του Δαρείου Γ’. Το ύφασμα αυτό τοποθετήθηκε στον χρυσό οστεοφυλάκιο, όπου βρέθηκαν επίσης λείψανα ενός άνδρα και το γνωστό στεφάνι της Βεργίνας. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της μακεδονικής εποχής.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη με σπουδαίες προεκτάσεις, καθώς σηματοδοτεί ότι, πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τύμβο ΙΙ, ανήκαν πράγματι στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στο βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, όπως πιστεύεται.

Υπάρχουν έρευνες που προτείνουν ότι ο Τύμβος ΙΙ, ο οποίος βρίσκεται στους Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα, δεν είναι του Φιλίππου, αλλά του διαδόχου του ετεροθαλούς αδελφού του, του Φιλίππου του ΙΙΙ του Αρριδαίου, ο οποίος κληρονόμησε πολλά από τα εμβλήματα της εξουσίας του Αλεξάνδρου, μετά τον θάνατό του.

Μεταξύ των αντικειμένων που ήρθαν στο φως από τον τύμβο, είναι ένα χρυσό διάδημα, ένα σκήπτρο και ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς. Όλα τα ευρήματα αναφέρονται σε ιστορικές πηγές ως τα βασιλικά διακριτικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, η ανακάλυψη της σαράπιδος, είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς πρόκειται για ένα ένδυμα μεγάλης συμβολικής βαρύτητας στα περσικά ανάκτορα.

Η Έρευνα και η Ταυτοποίηση του Υφάσματος

Σε μία από τις σκηνές που αναπαριστούν κυνήγι, ένας από τους απεικονιζόμενους κυνηγούς, ο οποίος εικάζεται ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, φορά ένα μωβ χιτώνιο με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος που απαντά σε ιστορικές πηγές.

Η οπτική αναπαράσταση ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στα αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί και τον Μέγα Αλέξανδρο.Αφού πραγματοποιήθηκαν εκτενείς χημικές, φυσιολογικές και μικροσκοπικές αναλύσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύφασμα αυτό είναι από βαμβάκι, ένα υλικό σπάνιο για την εποχή. Επιπλέον, το βαθύ μωβ χρώμα του υποδεικνύει εκλεπτυσμένη τεχνογνωσία. Αυτή η ανακάλυψη όχι μόνο ενισχύει τη σημασία του χιτώνα, αλλά απεικονίζει και την πολιτιστική σύνθεση στην αρχαία Μακεδονία.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk