ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Πατέρας θα εκτελεστεί γιατί η δίχρονη κόρη του πέθανε από το σύνδρομο του ταρακουνημένου βρέφους

Η Υπόθεση του Ρόμπερτ Ρόμπερσον

Στο Τέξας, η απόφαση ενός δικαστή να μην αναιρέσει την εκτέλεση του Ρόμπερτ Ρόμπερσον προκαλεί ισχυρό αναβρασμό στην κοινότητα. Ο 57χρονος πατέρας καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς η δύο ετών κόρη του, Νίκι, πέθανε από το σύνδρομο του ταρακουνημένου βρέφους. Οι περιστάσεις γύρω από τον θάνατο της μικρής Νίκι είναι αμφιλεγόμενες και επικίνδυνες για το μέλλον της δικαιοσύνης.

Η Νομική Διαδικασία

Ο δικαστής Αλφόνσο Τσάρλς απέρριψε αίτημα αναστολής της εκτέλεσης, προκαλώντας ανησυχίες για την ορθότητα της δικαστικής διαδικασίας. Αν προχωρήσει η εκτέλεση αυτή, θα είναι η πρώτη φορά που στη διάρκεια της ιστορίας των ΗΠΑ θα θανατωθεί κάποιος για έναν θάνατο που σχετίζεται με το σύνδρομο του ταρακουνημένου βρέφους.

 Πρόκειται για κατάσταση, όπου ένα βρέφος μπορεί να ταρακουνηθεί με τέτοια δύναμη ώστε να προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία χωρίς κανένα εξωτερικό τραύμα ή πρόσκρουση.

Οι Συνθήκες Μιας Τραγικής Νύχτας

Το 2002, ο Ρόμπερσον βρήκε την κόρη του να κείτεται στο πάτωμα. Μετά από μια νύχτα φροντίδας (είχε επιστρέψει από τη δουλειά και την είχε βάλει για ύπνο) η επόμενη μέρα του έφερε τον τρόμο. Το παιδί είχε μπλε χείλη και, κατα τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε εσωτερικό αιμάτωμα. Παρά την έλλειψη εξωτερικών σημαδιών κακοποίησης, ο Ρόμπερσον συνελήφθη ως δολοφόνος, εν μέσω της κοινωνικής πίεσης.

Ο πατέρας συνελήφθη ως δολοφόνος, επειδή η αμερικανική κοινή γνώμη ήταν συγκλονισμένη από αντίστοιχη υπόθεση στα τέλη του 1990, όπου κατηγορούμενη ήταν μια νεαρή Αγγλίδα νταντά για το φόνο ενός παιδιού μιας πλούσιας οικογένειας Αμερικανών. Τότε, η γυναίκα αθωώθηκε, ενώ καθιερώθηκε ο όρος αιφνίδιος θάνατος βρέφους, αλλά και το σύνδρομο του ταρακουνημένου βρέφους

Οι δικαστές λοιπόν, έκριναν ένοχο τον Ρόμπερσον, αλλά μετά από χρόνια τα στοιχεία έδειξαν ακριβώς το αντίθετο, καθώς προχώρησε η τεχνολογία και η επιστήμη. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως το σύνδρομο του ταρακουνημένου βρέφους μπορεί να εμφανιστεί και από προβλήματα υγείας. Μάλιστα, κάθε χρόνο αθωώνονται πολλοί Αμερικανοί που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κατηγορίες.

Στην περίπτωση της Νίκι, η μικρή νοσούσε από πνευμονία σοβαρής μορφής, ενώ είχε και αυτισμό από τη μεριά του πατέρα της. Η κινητοποίηση υπέρ του 57χρονου πλέον είναι τόσο έντονη, που ακόμα και ο ντετέκτιβ που τον συνέλαβε, υποστηρίζει πως είναι αθώος. «Κάποτε νόμιζα πως ήταν δολοφόνος. Εξετάζοντας τα στοιχεία ξανά και ξανά κατάλαβα πόσο λάθος έκανα. Ένας χαροκαμένος πατέρας είναι που έχασε το παιδί του και εμείς όχι μόνο τον λέμε δολοφόνο, αλλά τον οδηγούμε και στον θάνατο επίσημα», είπε ο αστυνομικός.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk