ΥΓΕΙΑ

Η Ανακάλυψη Νέου Συστήματος Ομάδων Αίματος στη Βρετανία: Μια Ελπίδα για Χιλιάδες Ζωές

Εισαγωγή στην Ανακάλυψη

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της αιματολογίας προήλθε από την έρευνα της ομάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHSBT). Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο σύστημα ομάδων αίματος, που ενδεχομένως να λύσει ένα μυστήριο που διαρκεί 50 χρόνια. Η νέα ομάδα αίματος, με όνομα Mal, βασίζεται σε ένα σπάνιο αντίγονο, το Anwj, που ανακαλύφθηκε το 1972.

Το 1972 γιατροί ανακάλυψαν ότι μία έγκυος δεν είχε ένα συνηθισμένο αντιγόνο στο αίμα της και μετά από 50 χρόνια οι ερευνητές του NHSBT ταυτοποίησαν ένα νέο σύστημα ομαδών αίματος. Σε προηγούμενη έρευνα διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 99,9% των ανθρώπων διαθέτουν το αντιγόνο AnWj το οποίο έλειπε από το αίμα της εγκύου και βρίσκεται σε μία πρωτεΐνη μυελίνης και λεμφοκυττάρων, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές να δώσουν στη νέα ομάδα αίματος την ονομασία MAL.

Η Σημασία της Ανακάλυψης

Η ανακάλυψη αυτού του 47ου συστήματος ομάδων αίματος μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές παγκοσμίως. Οι ομάδες αίματος είναι κρίσιμης σημασίας για τη μετάγγιση αίματος και την κατάλληλη φροντίδα ασθενών. Όπως δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Louise Tiley, τα αντιγόνα είναι μοναδικές ουσίες στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων που καθορίζουν την ομάδα αίματος του ατόμου.

Πιο αναλυτικά, όταν ένα άτομο έχει στο αίμα του μεταλλαγμένη εκδοχή και των δύο αντιγράφων των γονιδίων MAL η ομάδα αίματος του είναι AnWj αρνητική, όπως η έγκυος το 1972. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν τρεις ασθενείς με τη σπάνια αυτή ομάδα αίματος που είχαν τη μετάλλαξη αυτή, κάτι που υποδηλώνει ότι κάοπιες φορές μπορεί να προκληθεί καταστολή του αντιγόνου από τις διαταραχές στο αίμα. «Η MAL είναι μια πολύ μικρή πρωτεΐνη με ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδιότητες, οι οποίες καθιστούσαν δύσκολη την ταυτοποίησή της και για αυτό έπρεπε να ακολουθήσουμε πολλαπλές γραμμές έρευνας για να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις που χρειαζόμασταν για να περιγράψουμε αυτό το σύστημα ομάδων αίματος», δήλωσε ο κυτταρικός βιολόγος Τιμ Σάτσγουελ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα και το αποκορύφωμα μιας μακράς ομαδικής προσπάθειας, το ότι καταφέραμε τελικά να αναγνωρίσουμε αυτό το νέο σύστημα ομάδων αίματος και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε η Τίλεϊ.

Η Συνολική Εικόνα των Συστημάτων Ομάδων Αίματος

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις κύριες ομάδες αίματος (A, B, AB, O) και το Rhesus παράγοντα, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα συστήματα ομάδων αίματος. Η αναγνώριση του 47ου συστήματος υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η συνεχιζόμενη έρευνα στον τομέα αυτό. Το 2022, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ είχαν ήδη ολοκληρώσει την ταυτοποίηση του 44ου συστήματος, δείχνοντας την πρόοδο που συντελείται στην κατανόηση της βιολογίας του αίματος.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk