ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ Debate: Νίκη προεξοφλεί ο Ντόναλντ Τραμπ – Το κοινό κέρδισε μάλλον η Χάρις που ζητά νέα τηλεμαχία

Η Συγκλονιστική Αυτή Στιγμή

Το πρόσφατο debate μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά γεγονότα του 2023. Αν και το debate ήταν γεμάτο επιθέσεις και ένταση, η Χάρις ταύτισε το αντίπαλο δέος της με τον ίδιο τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν αλλά εκείνη.

Οι υποψήφιοι συγκρούστηκαν για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η εξωτερική πολιτική και η υγειονομική περίθαλψη, αλλά η συζήτηση ήταν ελαφριά σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες πολιτικής. Η Χάρις πήγε στην επίθεση, καταφέρνοντας να εστιάζει στον Τραμπ. Ο πρώην Πρόεδρος αρχικά απέφευγε τις προσβολές τις πρώτες στιγμές, αλλά ταραζόταν όλο και περισσότερο από την επίθεση του Χάρις, προκαλώντας προσωπικές παρατηρήσεις.

Η Στρατηγική των Επιθέσεων

Οι επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Τραμπ ήταν αρκετές και ποικιλόμορφες. Αναφερόμενος στην Χάρις, την χαρακτήρισε ως «μαρξίστρια» και χρησιμοποιώντας αστήριχτες κατηγορίες, στόχευσε στο να την αποδυναμώσει πολιτικά. Η Χάρις αντέτεινε με αποφασιστικότητα, υπενθυμίζοντας στον Τραμπ ότι η πολιτική του στρατηγική, περιλαμβάνει προσωπικές επιθέσεις που δεν έχουν θέση σε μία σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση.

Η συζήτηση, που διεξήχθη στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια, ξεκίνησε σε μια ήρεμη νότα καθώς η Χάρις πλησίασε τον Τραμπ για να συστηθεί – οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά. Η Χάρις υποστήριξε το σχέδιό της να επεκτείνει τις πιστώσεις φόρου για παιδιά και να παρέχει φορολογικές εκπτώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Χάρις έκανε το σχέδιο του Τραμπ να επιβάλει δασμούς έως και 20% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά ως ουσιαστικά εθνικό φόρο επί των πωλήσεων που θα έβλαπτε τη μεσαία τάξη. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το σχέδιό του δεν θα αντιπροσώπευε φόρο για τους αμερικανούς καταναλωτές επειδή «οι άλλες χώρες θα μας επιστρέψουν επιτέλους για όλα όσα κάναμε».

Αλλά η συζήτηση επιδεινώθηκε γρήγορα, καθώς ο Τραμπ αποκάλεσε τον Χάρις «μαρξιστή», πρότεινε στους μετανάστες που μετακομίζουν στις ΗΠΑ να κυνηγούν σκύλους και γάτες για προσωπική κατανάλωση και υποστήριξε ότι η Χάρις θα απαγόρευε το υδραυλικό σπάσιμο (φράκινγκ) την πρώτη μέρα της θητείας της.

«Δεν απαγόρευσα το fracking ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και στην πραγματικότητα ήμουν η ψηφοφορία για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που άνοιξε νέες μισθώσεις για το fracking», είπε ο Χάρις. Όταν η Χάρις ήταν υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019, είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι υπέρ της απαγόρευσης του fracking», μόνο για να εγκαταλείψει αυτή τη θέση όταν θέσει υποψηφιότητα φέτος.

Ο IRA, η νομοθεσία ορόσημο για το κλίμα που ενέκρινε το Κογκρέσο το 2022, περιελάμβανε μια συμβιβαστική διάταξη που απαίτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που όριζε περισσότερες περιοχές για μίσθωση στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Τραμπ φάνηκε να δίνει στη Δημοκρατική κυβέρνηση τα εύσημα για τη διατήρηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ ανέπαφη. “Άρχισαν να το ξεφορτώνονται και οι τιμές ανέβαιναν την οροφή. Άφησαν αμέσως αυτούς τους τύπους να πάνε εκεί που ήταν.” Ωστόσο, υποστήριξε ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα ήταν «τετραπέντε φορές» από ό,τι είναι τώρα αν είχε επανεκλεγεί το 2020.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε απότομα τον περασμένο χρόνο στην εξουσία του Τραμπ, καθώς η πανδημία Covid-19 κατέστρεψε τη ζήτηση. Η παραγωγή πετρελαίου έφτασε σε υψηλό ρεκόρ των 12,9 εκατ. b/d πέρυσι και προβλέπεται να αυξηθεί ξανά φέτος, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών.

«Αν κερδίσει τις εκλογές, την επόμενη μέρα από αυτές τις εκλογές, θα επιστρέψουν στην καταστροφή της χώρας μας και το πετρέλαιο θα είναι νεκρό», είπε ο Τραμπ. “Τα ορυκτά καύσιμα θα είναι νεκρά. Θα επιστρέψουμε στους ανεμόμυλους και θα επιστρέψουμε στην ηλιακή ενέργεια.”

Θέματα εξωτερικής πολιτικής παρουσίασαν έναν άλλο τομέα προσωπικών επιθέσεων για τους υποψηφίους.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες γελούν με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Χάρις. Ο Τραμπ αντέδρασε επικαλούμενος επαίνους για την ηγεσία του από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, έναν αμφιλεγόμενο ηγέτη που συχνά συγκρούεται με τους ηγέτες της ΕΕ για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ αρνήθηκε επανειλημμένα να πει εάν ήθελε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, λέγοντας απλώς ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και υποστήριξε ότι δεν θα είχε ξεκινήσει αν ήταν στην εξουσία.

«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο αυτή τη στιγμή», είπε ο Χάρις. «Λατρεύεις τους ισχυρούς αντί να νοιάζεσαι για τη δημοκρατία».

Ο Τραμπ επιτέθηκε συχνά στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωθώντας τον Χάρις να πει: «Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο, δεν τρέχετε εναντίον του Τζο Μπάιντεν, τρέχετε εναντίον μου».

Ο μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων που συγκεντρώθηκαν από την Washington Post δείχνει τον Χάρις με προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ αυτήν την εβδομάδα – αποτέλεσμα που οι δημοσκόποι ερμηνεύουν ως στατιστικά νεκρό, καθώς ο νικητής καθορίζεται στο Εκλογικό Κολλέγιο και όχι στις εθνικές ψηφοφορίες.

Ποιος κέρδισε την προεδρική συζήτηση;

Σύμφωνα με το BBC, λαμβάνοντας υπόψη ποιος υποψήφιος εκμεταλλεύτηκε καλύτερα θέματα όπου είναι ισχυρός με ψηφοφόρους και υπερασπίστηκε περιοχές αδυναμίας, η Καμάλα Χάρις είχε ξεκάθαρα το πλεονέκτημα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Παρατηρητές από την εφημερίδα The Independent, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν ότι οι περίεργες απαντήσεις, τα επαναλαμβανόμενα ψέματα και η συνεχής διακοπή του Τραμπ τον πλήγωσαν τη νύχτα της συζήτησης. Ωστόσο, φαίνεται να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής στον διαγωνισμό.

«Μην κάνετε λάθος γι’ αυτό, ο Τραμπ είχε μια άσχημη νύχτα», είπε η Βρετανίδα Χιουμ στο Fox News. «Ακούσαμε τόσα πολλά από τα παλιά παράπονα που νομίζαμε εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ είχε μάθει ότι δεν ήταν νικητές, πολιτικά». Οι αναλυτές έκριναν επίσης ότι ο Τραμπ έπεσε στο δόλωμα της Χάρις σε ποινικές δίκες, στο μέγεθος των συγκεντρώσεών του και σε ζητήματα όπως οι αμβλώσεις, η εξωτερική πολιτική και άλλα.

Η παρατήρηση του Χάρις σχετικά με το μέγεθος των συγκεντρώσεων του Τραμπ ήταν ένα σημείο καμπής στη συζήτηση, η οποία τον οδήγησε σε ατάκες κατά της πολιτικής δράσης της κυβέρνησης Μπάιντεν εναντίον του. “Ο κόσμος δεν αφήνει τις συγκεντρώσεις μου, έχουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, τις πιο απίστευτες συγκεντρώσεις στην ιστορία της πολιτικής”, είπε. Μια άλλη μεγάλη στιγμή ήταν όταν η Χάρις πέρασε στην αίθουσα και άπλωσε το χέρι για μια χειραψία, η πρώτη χειραψία στο προεδρικό ντιμπέιτ από το 2016.

Αντιδράσεις στην προεδρική συζήτηση

Ενώ πολλοί επαίνεσαν την απόδοση της Καμάλα Χάρις, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Τραμπ στάθηκαν στην απόδοσή του και επέκριναν το ABC News επειδή παρείχε μια προκατειλημμένη πλατφόρμα για τη συζήτηση. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι τα πήγε καλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Νόμιζα ότι αυτό ήταν το καλύτερό μου Debate, ΠΟΤΕ, ειδικά αφού ήταν ΤΡΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ!» είπε.