Ηνωμένο Βασίλειο: Ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβε πειραματικό εμβόλιο – «Είναι ανώδυνο», είπε [Βίντεο]
Ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα στα Νοσοκομεία του University College του Λονδίνου (UCLH) είναι ο πρώτος που έλαβε ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου που προωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Ο Janusz Racz, 67 ετών, από το Λονδίνο, είναι ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή (φωτογραφία).
«Είναι ανώδυνο», είπε ο κ. Racz μετά το πρώτο του τρύπημα.
«Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, που ήταν δύσκολο για μένα».
«Αν ήμουν ο εκατοστός ή ο πρώτος [εθελόντρια στη μελέτη] δεν έχει σημασία για μένα», είπε ο κ. Racz.
«Πιστεύω ότι θα με βοηθήσει – και θα βοηθήσει άλλους ανθρώπους εάν το εμβόλιο φτάσει στην παραγωγή γρηγορότερα.
“Τα εμβόλια κατά του COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους.”
Ο κ. Racz ήταν ιδιαίτερα δραστήριος προτού αρρωστήσει, σκαρφαλώνοντας πολλά βουνά και τρέχοντας μαραθώνιους σε επτά χώρες. Είναι τόσο θετικός για το μέλλον του που έχει θέσει ως στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Το εμβόλιο έχει κατασκευαστεί από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το NIHR UCLH Clinical Research Facility (CRF) ως τον κύριο ερευνητικό ιστότοπο.
Αυτή η μελέτη ακολουθεί την έναρξη μιας παρόμοιας δοκιμής εμβολίου κατά του καρκίνου, επίσης στο NIHR UCLH CRF, σε μια ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα . Και οι δύο δοκιμές έχουν επωφεληθεί από το UK Vaccine Innovation Pathway (VIP), το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην παροχή συστημάτων και διαδικασιών για τη βελτιστοποίηση της εγκατάστασης και της στρατολόγησης ασθενών. Το VIP είναι ένας Επιταχυντής Παράδοσης Κλινικών Δοκιμών (CTDA) που ιδρύθηκε για να συνεργάζεται με το ερευνητικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να επιταχύνει τη δημιουργία και την παράδοση δοκιμών εμβολίων και να καθιερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως παγκόσμιο ανταγωνιστικό προορισμό για την ανάπτυξη εμβολίων.