ΚΟΣΜΟΣ

Το Παράδοξο στις Γαλλικές Εκλογές: Η Λεπέν έλαβε 3 εκατ. περισσότερες ψήφους από την Αριστερά, αλλά έχασε – Πώς Συνέβη

Η Απροσδόκητη Τρίτη Θέση της Μαρία Λεπέν

Οι εκλογές στη Γαλλία προκάλεσαν μια ενδιαφέρουσα ανατροπή με την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά να λαμβάνει 3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από την αριστερά, ωστόσο να καταλήγει στην τρίτη θέση. Η RN στόχευε στην πρωτιά, αλλά η κατανομή των εδρών έδειξε διαφορετική εικόνα. Αυτό συνέβη λόγω της επιτυχίας των κομμάτων της αριστεράς και του Μακρόν να δημιουργήσουν ένα τείχος απέναντι στη RN, αξιοποιώντας το εκλογικό σύστημα.

Ο Απόλυτος Αριθμός Ψήφων και τα Ποσοστά

Παρά την ήττα της RN στην κατανομή των εδρών, αν δει κανείς τον απόλυτο αριθμό των ψήφων, το κόμμα της Λεπέν ήταν πρώτο με 10,1 εκατομμύρια ψήφους ή ποσοστό 37,05%. Αντιθέτως, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (η αριστερή συμμαχία) έλαβε 7 εκατομμύρια ή 25,7% και η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν έλαβε 6,3 εκατομμύρια ψήφους και 23,15%. Η διαφορά αυτή στις ψήφους καταδεικνύει το παράδοξο της εκλογικής διαδικασίας.

Το Εκλογικό Σύστημα και η Κατανομή των Εδρών

Η τρίτη θέση της Εθνικής Συσπείρωσης, παρά την πρωτοκαθεδρία σε ψήφους, εξηγείται από το εκλογικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στη λογική του «νικητής τα παίρνει όλα». Ενώ οι αριστεροί και οι κεντρώοι απέσυραν εκατοντάδες υποψηφίους από τον δεύτερο γύρο, η RN της Λεπέν κράτησε τους περισσότερους δικούς της στη μάχη. Οι υποψήφιοι της RN συμμετείχαν σε 90 αναμετρήσεις με τουλάχιστον τρεις υποψηφίους. Σε αυτές τις αναμετρήσεις, όποιος κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, πήρε και την έδρα.

Σε πολλές περιπτώσεις ο υποψήφιος είτε της Αριστεράς είτε του Μακρόν ήρθε οριακά πρώτος, με αποτέλεσμα να παίρνει την έδρα. Έτσι παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι της RΝ συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους, δεν έφεραν όμως τις απαιτούμενες πρωτιές και έτσι δεν πήραν τις πολυπόθητες έδρες.

Συμπεράσματα και Προοπτικές

Η εκλογική νύχτα ανέδειξε σημαντικές διαστάσεις της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Η RN, παρά την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις στρατηγικές συμμαχίες των αντιπάλων της και την ιδιαιτερότητα του εκλογικού συστήματος. Η επόμενη ημέρα φέρνει νέες προκλήσεις και στρατηγικούς αναστοχασμούς για όλα τα κόμματα.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk