Σελίν Ντιόν: Συγκλονιστικό Bίντεο τη δείχνει να υποφέρει λόγω της ασθένειας της – Τι είναι το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου;
Το «I Am: Celine Dion», το νέο ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τη ζωή της Καναδής τραγουδίστριας και τη διάγνωσή της με σύνδρομο stiff-person, περιλαμβάνει πλάνα της σταρ σε μια από τις πιο ευάλωτες στιγμές της: να κλαίει από τον πόνο καθώς βιώνει μια κρίση.
Το ντοκιμαντέρ – το οποίο η Prime Video προειδοποίησε ότι περιέχει «ισχυρές σκηνές ιατρικού τραύματος» – δείχνει την Ντιόν να βρίσκεται ακίνητη στο πλάι της καθώς η ομάδα της εργάζεται για να την βγάλει από την κρίση. Το πρόσωπο της σταρ συσπάται και φαίνεται να κλαίει καθώς η ομάδα της προσπαθεί να ελέγξει το επεισόδιο και να συζητήσει σχέδια να καλέσει το 911. Μετά από αρκετά λεπτά, η σταρ μπορεί να μιλήσει: «Είμαι εντάξει», λέει.
Η Dion, τώρα 56 ετών, ανακοίνωσε το 2022 ότι διαγνώστηκε με σύνδρομο stiff-person, μια σπάνια, χρόνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί μυϊκή δυσκαμψία και μερικές φορές έντονους σπασμούς. Έχει συζητήσει τις προκλήσεις της υγείας της στο παρελθόν και η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Irene Taylor, είπε ότι η Dion είχε ζητήσει να κρατηθεί το βίντεο από την κρίση της. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαταραχή.
Η Dion εμφανίζεται στη σκηνή κατά τη διάρκεια των Billboard Music Awards 2016 στο T-Mobile Arena στο Λας Βέγκας. (Kevin Winter/Getty Images)
Τι είναι το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου;
Οι ασθενείς με σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPS) εμφανίζουν προοδευτική ακαμψία στους κορμούς τους (μύες του κορμού), που γίνονται άκαμπτοι και άκαμπτοι επειδή οι οσφυϊκοί και οι κοιλιακοί μύες εμπλέκονται σε συνεχείς συσπάσεις. Αρχικά, εμφανίζεται δυσκαμψία στους θωρακοοσφυϊκούς παρασπονδυλικούς και κοιλιακούς μύες.
Ο Andrew McKeon, καθηγητής νευρολογίας στην Mayo Clinic, είπε ότι το SPS επηρεάζει τα νεύρα του νωτιαίου μυελού και τους νευρώνες στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν την κίνηση. Με άλλα λόγια, όταν το νευρικό σύστημα διεγείρεται υπερβολικά, μπορεί να στείλει πάρα πολλά σήματα στους μύες, προκαλώντας τους να σκληρύνουν ή να σπάσουν.
«Ολόκληρο το σώμα ενός ατόμου μπορεί να πιαστεί όταν ξαφνιαστεί ή σε άλλες καταστάσεις», θέτοντας τον σε κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών, είπε.
Το σύνδρομο επηρεάζει τις γυναίκες με διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες, λένε οι ειδικοί. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και πιο συχνά διαγιγνώσκεται σε μεσήλικες.
Ποια είναι τα συμπτώματα και είναι επώδυνα;
Το SPS προκαλεί μυϊκή δυσκαμψία, μυϊκούς πόνους και μυϊκούς σπασμούς, συχνά στο κάτω μέρος της πλάτης και στα πόδια, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει ορισμένους ασθενείς να περπατήσουν. Όσοι έχουν συμπτώματα που δεν ελέγχονται καλά μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν περιπατητή ή αναπηρικό καροτσάκι για να μην πέσουν ή τραυματιστούν.