Τα Παιδιά Εμπιστεύονται Περισσότερο τα Ρομπότ από τους Ανθρώπους, σύμφωνα με Μελέτη
Εισαγωγή στην Έρευνα
Μια ενδιαφέρουσα αλλά τρομακτική μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται τα ρομπότ και τις μηχανές παρά τους ανθρώπους. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior, εξέτασε τις προτιμήσεις και την εμπιστοσύνη των παιδιών απέναντι σε διαφορετικές πηγές πληροφοριών.
Η Δομή της Μελέτης
Στη μελέτη συμμετείχαν 111 παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν ποιες πηγές προτιμούν και εμπιστεύονται τα παιδιά, καθώς συναντούν τεράστιο όγκο δεδομένων σε καθημερινή βάση, τόσο στον κόσμο εκτός σύνδεσης όσο και στον διαδικτυακό κόσμο. Τα παιδιά κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους και ρομπότ και να αξιολογήσουν την εμπιστοσύνη τους.
«Το ερώτημα τότε γίνεται, πώς επιλέγουν τα παιδιά από ποιον να μάθουν όταν αντιμετωπίζουν αντικρουόμενες μαρτυρίες;». έγραψαν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.
Πώς διεξήχθη η μελέτη;
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε πολλές ομάδες και τους έδειχναν ταινίες με ανθρώπους και ρομπότ που έγραφαν τόσο νέα όσο και οικεία αντικείμενα.
Η αξιοπιστία των ανθρώπων και των ρομπότ δοκιμάστηκε με την εσφαλμένη επισήμανση κοινών αντικειμένων – όπως το να ονομάζουμε ένα πιάτο κουτάλι. Αυτό έγινε από ερευνητές για να αξιολογήσουν την αντίληψη των παιδιών για το ποιον να εμπιστευτούν περισσότερο.
Τα παιδιά ήταν πιο πρόθυμα να ζητήσουν από τα ρομπότ να επισημάνουν τα νέα αντικείμενα και να αποδεχτούν την επισήμανσή τους ως ακριβή. Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν πιο πιθανό να μοιραστούν τα μυστικά τους με ρομπότ παρά με ανθρώπους.
«Οι αντιλήψεις των παιδιών για τους πράκτορες που έκαναν λάθος διέφεραν επίσης, έτσι ώστε ένας αναξιόπιστος άνθρωπος επιλέχθηκε να κάνει πράγματα επίτηδες, αλλά όχι ένα αναξιόπιστο ρομπότ», γράφουν οι ερευνητές.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντίληψη των παιδιών για την αξιοπιστία ενός ρομπότ είναι ξεχωριστή από την αξιολόγησή τους για την επιθυμία του ως εταίρου κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του αντιληπτού φορέα του», έγραψαν περαιτέρω.
Σημειώθηκαν επίσης μικρές διαφορές στις απαντήσεις των παιδιών από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν πιο πιθανό να εμπιστεύονται τα ρομπότ παρά τα μικρότερα. «Τι ακριβώς πρόκειται για το ρομπότ, που το καθιστά προτιμότερο, παραμένει ανοιχτό ερώτημα», αναρωτήθηκαν οι ερευνητές.
Αποτελέσματα και Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα παιδιά ήταν πιο αποδεκτά και με ενσυναίσθηση όταν τα ρομπότ έκαναν λάθη, σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Αυτή η τάση υποδηλώνει ότι τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται λιγότερη κριτική και πίεση από τις μηχανές, γεγονός που τα κάνει να τις εμπιστεύονται περισσότερο. Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας στη ζωή των παιδιών και την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες στον τομέα αυτό.