ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατροί μεταμόσχευσαν όργανο χοίρου σε άνθρωπο για πρώτη φορά στην ιστορία

Ως έσχατη λύση, ο ειδικός νεφρών του Slayman πρότεινε μια μεταμόσχευση με χρήση νεφρού χοίρου που παρέχεται από την eGenesis , μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Η εξαιρετικά πειραματική χειρουργική επέμβαση κατέστη δυνατή με την πρωτοβουλία «συμπαθητικής χρήσης» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων , η οποία επιτρέπει στους ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες.

Τα νέα σύνορα της δωρεάς οργάνων

Όπως και ο Slayman, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στην εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων και περίπου 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας ένα διαθέσιμο όργανο. Για να καλύψουν την έλλειψη ανθρώπινων οργάνων, οι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί τις τελευταίες δεκαετίες με τη χρήση οργάνων από ζώα όπως οι χοίροι – ένα νέο πεδίο της ιατρικής γνωστό ως ξενομεταμόσχευση. Αλλά η τοποθέτηση ενός οργάνου ζώου σε ένα ανθρώπινο σώμα είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται, λένε οι ειδικοί.

«Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απίστευτα βίαια σε ένα όργανο χοίρου, πολύ περισσότερο από ένα ανθρώπινο όργανο», δήλωσε ο Δρ Joren Madsen , διευθυντής του Κέντρου Μαζικής Γενικής Μεταμόσχευσης. Ακόμη και με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που καταστέλλουν την ικανότητα του σώματος να απορρίπτει το όργανο μεταμόσχευσης, είπε ο Madsen, ένα ανθρώπινο σώμα θα απέρριπτε ένα όργανο ζώου «μέσα σε λίγα λεπτά».

Έτσι, οι επιστήμονες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας για να αλλάξουν τα όργανα των ζώων έτσι ώστε να λειτουργούν μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα. Ο νεφρός χοίρου στο χειρουργείο του Slayman, για παράδειγμα, είχε τροποποιηθεί γενετικά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CRISPR-Cas9 για την αφαίρεση επιβλαβών γονιδίων χοίρου και την προσθήκη ανθρώπινων. Το νεφρό επεξεργάστηκε επίσης για την αφαίρεση ιών χοίρου που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά τη μεταμόσχευση.

Με την τεχνολογία CRISPR, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων μεταξύ των ειδών δεν είναι μόνο δυνατές, αλλά μπορεί να λειτουργήσουν με επιτυχία και μακροπρόθεσμα. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μεταμοσχεύσουν ένα νεφρό χοίρου σε έναν πίθηκο και να επιβιώσει ο πίθηκος για περισσότερα από δύο χρόνια. Πιο πρόσφατα, οι γιατροί μεταμόσχευσαν καρδιές χοίρου σε ανθρώπους – αν και κάθε αποδέκτης μιας καρδιάς χοίρου κατάφερε να ζήσει μόνο μερικούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση . Σε έναν από τους ασθενείς, οι ερευνητές παρατήρησαν στοιχεία για έναν ιό χοίρου στην καρδιά του άνδρα που δεν είχε εντοπιστεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση και θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση για την καρδιακή του ανεπάρκεια.

Ο Σλέιμαν και η ιατρική του ομάδα αποφάσισαν τελικά να συνεχίσουν τη χειρουργική επέμβαση – και ο κίνδυνος απέδωσε. Όταν το όργανο του χοίρου άρχισε να παράγει ούρα στο τέλος της τετράωρης επέμβασης, ολόκληρο το χειρουργείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Αυτή τη στιγμή ο Slayman λαμβάνει έγχυση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για να αποτρέψει την απόρριψη του νεφρού, ενώ οι γιατροί του παρακολουθούν τη λειτουργία του νεφρού με συχνούς υπερήχους. Ο Slayman αναφέρεται ότι «αναρρώνει καλά» στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός των επόμενων ημερών.

ΠΗΓΗ: UpworthyScience

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk