ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές έφτιαξαν ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης [Βίντεο]

Δημιουργία ενός ρομπότ για άτομα με προβλήματα όρασης

Το «Βραβείο Μαθητικής Καινοτομίας Ιωάννης Παπαευσταθίου» κέρδισαν μαθητές στο 16ο Μαθητικό Συνεδρίου Πληροφορικής οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (ενταγμένου στο ΑΠΘ) ένα ρομποτικό βοηθό αγορών στο σούπερ μάρκετ για άτομα με προβλήματα όρασης.

Με τη βοήθεια ενός καθηγητή πληροφορικής, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που βοηθάει αυτά τα άτομα στην καθημερινότητά τους, ειδικά όταν βρίσκονται σε ένα σούπερ μάρκετ.

Λειτουργία του ρομπότ

Το ρομπότ λειτουργεί με ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί από τους μαθητές. Όταν πατηθεί το αριστερό βέλος, το ρομπότ ξεκινάει να κινείται και σταματάει όταν ανιχνεύσει μία μαύρη γραμμή. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να κατευθύνονται εύκολα στο επιθυμητό σημείο στο σούπερ μάρκετ.

Το σκανάρισμα και οι ήχοι

Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του ρομπότ είναι η δυνατότητα σκαναρίσματος προϊόντων. Όταν το ρομπότ σκανάρει ένα προϊόν, υπάρχουν ενσωματωμένα ηχεία που παρέχουν πληροφορίες στα άτομα με προβλήματα όρασης για το προϊόν που έχουν μπροστά τους. Αυτό τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν τα προϊόντα και να τα επιλέγουν με ακρίβεια και αυτονομία.

Η δημιουργία αυτού του ρομπότ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ζωής ατόμων με προβλήματα όρασης. Τα  παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους και την καινοτομία τους σε αυτό το πεδίο.

«Θεωρούμε το βραβείο που κερδίσαμε πολύ σημαντικό και ήταν μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσουμε το σχολείο μας, το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Δημιουργήσαμε μία κατασκευή που βοηθάει τα άτομα με προβλήματα όρασης. Κουραστήκαμε πολύ στην υλοποίησή της αλλά το αποτέλεσμα ήταν τόσο μαγευτικό που βραβευτήκαμε», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μαθητές που συμμετέχουν στον Όμιλο.

Δείτε το βίντεο:

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk