ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3I/ATLAS: Ανακαλύφθηκε Κομήτης Παλαιότερος από τον Ήλιο, ηλικίας 7 δισεκατομμυρίων ετών

Ένας μυστηριώδης επισκέπτης από τα βάθη του διαστήματος, ο κομήτης 3I/ATLAS, έχει συναρπάσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι ο αρχαιότερος κομήτης που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, με ηλικία που πιθανότατα ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια έτη—παλαιότερος ακόμα και από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Ανακαλυφθείς την 1η Ιουλίου 2025 από το τηλεσκόπιο ATLAS στη Χιλή, αυτός ο διαστρικός κομήτης προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα μυστικά της γαλαξιακής μας ιστορίας.

Ένα Ταξίδι από το Παρελθόν του Γαλαξία

Ο κομήτης 3I/ATLAS, που κινείται με ταχύτητα 61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, δεν μοιάζει με τους συνηθισμένους κομήτες του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο κομήτης του Χάλεϊ, που σχηματίστηκαν πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια μαζί με τον Ήλιο. Η υπερβολικά ελλειπτική τροχιά του, με εκκεντρότητα 6,2, αποκαλύπτει ότι δεν είναι δεσμευμένος από τη βαρύτητα του Ήλιου, αλλά προέρχεται από το εξωτερικό διάστημα, πιθανότατα από το «παχύ δίσκο» του Γαλαξία μας, μια περιοχή γεμάτη αρχαία αστέρια ηλικίας 10 δισεκατομμυρίων ετών ή και περισσότερο.

«Αυτός ο κομήτης είναι ένα αντικείμενο από μια περιοχή του Γαλαξία που δεν έχουμε δει ποτέ από κοντά», δήλωσε ο καθηγητής Κρις Λίντοτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συν-συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Αστρονομικό Συνέδριο (NAM 2025) στο Ντάραμ. «Υπάρχει πιθανότητα δύο στα τρία ότι είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα, περιπλανώμενος στο διαστρικό διάστημα για δισεκατομμύρια χρόνια.»

Ένας Παγωμένος Κοσμικός Θησαυρός

Η έρευνα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Μάθιου Χόπκινς, υποδεικνύει ότι ο 3I/ATLAS είναι πλούσιος σε πάγο νερού, χαρακτηριστικό που τον καθιστά ιδανικό για τη μελέτη της χημικής σύνθεσης των πρώιμων σταδίων σχηματισμού πλανητών. Καθώς πλησ Pleiadesσιάζει τον Ήλιο, η θερμότητα προκαλεί εξάχνωση των παγωμένων αερίων του, δημιουργώντας μια λαμπερή ουρά και κώμα—τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ενεργού κομήτη. Ήδη, παρατηρήσεις δείχνουν σημάδια έντονης δραστηριότητας, με το μέγεθός του να εκτιμάται μεταξύ 10 και 25 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τους προηγούμενους διαστρικούς επισκέπτες, όπως το ‘Oumuamua (0,4 χλμ.) και το 2I/Borisov (1 χλμ.).

Η ομάδα του Χόπκινς χρησιμοποίησε το μοντέλο Ōtautahi-Oxford για να εντοπίσει την προέλευση του κομήτη, εκμεταλλευόμενη δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia και μοντέλα της χημείας του Γαλαξία. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο 3I/ATLAS πιθανότατα σχηματίστηκε γύρω από ένα αρχαίο αστέρι του παχύ δίσκου, καθιστώντας τον έναν «παγωμένο μάρτυρα» των συνθηκών που επικρατούσαν πριν από τη γέννηση του δικού μας Ήλιου.

Μια Σπάνια Ευκαιρία για την Αστρονομία

Η ανακάλυψη του 3I/ATLAS είναι η τρίτη καταγεγραμμένη επίσκεψη διαστρικού αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα, μετά το ‘Oumuamua το 2017 και το 2I/B26I/Borisov το 2019. Σε αντίθεση με το ‘Oumuamua, που δεν έδειξε σαφή σημάδια κώματος και ταξινομήθηκε αργότερα ως αστεροειδής, ο 3I/ATLAS παρουσιάζει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά κομήτη, όπως ορατή ουρά και κώμα, καθιστώντας τον ιδανικό για τη μελέτη της σύστασής του.

Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έχουν στρέψει τα τηλεσκόπιά τους στον 3I/ATLAS, με την ελπίδα να συλλέξουν δεδομένα πριν εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο τον Σεπτέμβριο του 2025, καθώς πλησιάζει πολύ κοντά στον Ήλιο. Αναμένεται να επανεμφανιστεί τον Δεκέμβριο του 2025, προσφέροντας επιπλέον ευκαιρίες παρατήρησης μέχρι τα μέσα του 2026. «Είμαστε σε μια συναρπαστική εποχή», δήλωσε η Δρ. Μισέλ Μπάνιστερ από το Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι στη Νέα Ζηλανδία. «Τα αέρια που θα παρατηρηθούν καθώς ο κομήτης θερμαίνεται από τον Ήλιο θα δοκιμάσουν το μοντέλο μας.»

Η μελέτη του 3I/ATLAS θα μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες για το πώς σχηματίστηκαν πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα, καθώς φέρει χημικά ίχνη από το μακρινό του παρελθόν. Επιπλέον, η εγγύτητά του στον Άρη τον Οκτώβριο του 2025, σε απόσταση μόλις 18 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μπορεί να επιτρέψει στα διαστημόπλοια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη να καταγράψουν τη χημική του σύσταση.

Μελλοντικές Προοπτικές και η Σημασία της Ανακάλυψης

Η ανακάλυψη του 3I/ATLAS έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το νέο Αστεροσκοπείο Vera C. Rubin ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη δεκαετή του έρευνα, με προβλέψεις ότι θα εντοπίσει 5 έως 50 ακόμα διαστρικά αντικείμενα. Η αποστολή Comet Interceptor της ESA, που έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2029, θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τέτοιες ανακαλύψεις, αν και η ταχύτητα του 3I/ATLAS (152.000 μίλια/ώρα) τον καθιστά δύσκολο στόχο για αποστολή.

Η μελέτη του 3I/ATLAS όχι μόνο εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την εξέλιξη του Γαλαξία, αλλά υπογραμμίζει και τη δυνατότητα αυτών των διαστρικών επισκεπτών να λειτουργήσουν ως «χρονοκάψουλες» από μακρινά αστρικά συστήματα. Η μοναδική του προέλευση από τον παχύ δίσκο του Γαλαξία προσφέρει μια σπάνια ματιά στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από τη δημιουργία του δικού μας ηλιακού συστήματος, καθιστώντας τον έναν ανεκτίμητο θησαυρό για την αστρονομία.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο