ΙΣΤΟΡΙΑ

15 Ιουλίου: Του Αγίου Βλαδίμηρου, του Ισαπόστολου βασιλιά των Ρώσων – Ο γάμος με την Άννα Πορφυρογέννητη

Ποιος Ήταν ο Βλαδίμηρος Α’ Σβιατοσλάβιτς

Ο Βλαδίμηρος Α’ Σβιατοσλάβιτς γεννήθηκε το 960 και ήταν γιος του ηγεμόνα του Κιέβου, Σβιατοσλάβου, και εγγονός της Όλγας, της πρώτης Ρωσίδας που έγινε χριστιανή. Η μνήμη του τιμάται στις 15 Ιουλίου για τις μεγάλες υπηρεσίες που προσέφερε στον χριστιανισμό.

Η Άνοδος στην Εξουσία και η Προσπάθεια Ενότητας

Μετά την εκθρόνιση του αδελφού του, Γιαροσλάβου, ο Βλαδίμηρος αναδείχθηκε σε ηγεμόνα του Κιέβου. Προσπάθησε να τονώσει την ενότητα της επικράτειάς του, αρχικά ενισχύοντας την πατροπαράδοτη σλαβική ειδωλολατρία. Όμως, η ταχύτατη ανάπτυξη των βυζαντινο-ρωσικών σχέσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταστροφή του στον χριστιανισμό.

Οι Σχέσεις με το Βυζάντιο και η Μεταστροφή στον Χριστιανισμό

Οι σχέσεις του Βλαδίμηρου με το Βυζάντιο έγιναν στενότερες όταν του ζητήθηκε βοήθεια από τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο για την καταστολή των εξεγέρσεων των στρατηγών Βάρδα Σκληρού και Βάρδα Φωκά. Σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά του, ο Βλαδίμηρος ζήτησε ως σύζυγο την αδελφή του αυτοκράτορα, Άννα Πορφυρογέννητη.

Ο Γάμος και η Επέκταση του Χριστιανισμού

Αρχικά, η Άννα αρνήθηκε να παντρευτεί τον Βλαδίμηρο, θεωρώντας τον βάρβαρο. Ωστόσο, πείστηκε να τον παντρευτεί όταν ο ίδιος βαπτίστηκε χριστιανός. Μετά τον γάμο τους και την επιστροφή του στο Κίεβο, ο Βλαδίμηρος υποχρέωσε όλους τους υπηκόους του να βαπτιστούν χριστιανοί στον ποταμό Δνείπερο από Βυζαντινούς ιεραποστόλους.

Η Κληρονομιά του Βλαδίμηρου

Ο Βλαδίμηρος πέθανε το 1015, αφήνοντας πίσω του ένα οργανωμένο κράτος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η μεταστροφή του στον χριστιανισμό και οι μεταρρυθμίσεις του συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του χριστιανισμού στους Ρως του Κιέβου, γεγονός που τον ανακήρυξε άγιο.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk