ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 Τρόποι για να Αντιμετωπίσετε Υποκριτές Συναδέλφους στη Δουλειά

Αναγνωρίστε τα Σημάδια των Υποκριτών Συναδέλφων

Στη δουλειά, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ποιοι συνάδελφοι είναι γνήσιοι και ποιοι είναι “ψεύτικοι”. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται πολύ φιλικά μπροστά σας, αλλά σας επικρίνουν πίσω από την πλάτη σας. Προσέξτε για σημάδια όπως υπερβολική φιλοφρόνηση, αδικαιολόγητη κριτική ή διπροσωπία.

  1. Ασυνεπής συμπεριφορά: Οι ψεύτικοι άνθρωποι συχνά παρουσιάζουν ασυνεπή συμπεριφορά. Μπορεί να συμπεριφέρονται φιλικά τη μια στιγμή και μετά ψυχρά ή αδιάφορα την επόμενη. «Προσέξτε τις απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, ειδικά προς διαφορετικά άτομα ή σε διαφορετικές καταστάσεις», λέει η ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια
  2. Κάνουν πάρα πολλά κομπλιμέντα: Ενώ τα κομπλιμέντα και οι έπαινοι είναι κοινά σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, οι ψεύτικοι άνθρωποι τείνουν να το παρακάνουν. Μπορεί να σας πλημμυρίσουν με υπερβολική κολακεία , συχνά με ανειλικρινή ή επιφανειακό τρόπο. Δώστε προσοχή στο εάν τα κομπλιμέντα τους φαίνονται γνήσια ή είναι απλώς ένα μέσο για να κερδίσετε εύνοια
  3. Έλλειψη ενσυναίσθησης: Η ενσυναίσθηση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στις γνήσιες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο χώρο εργασίας. Οι ψεύτικοι άνθρωποι μπορεί να στερούνται ενσυναίσθησης και να δείχνουν ελάχιστη ανησυχία για τα συναισθήματα ή τους αγώνες άλλων ανθρώπων. «Μπορεί να απορρίψουν τις ανησυχίες σας ή να αποτύχουν να προσφέρουν υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε περισσότερο».
  4. Σας επικρίνει πίσω από την πλάτη σας: Προσέξτε τους συναδέλφους που ασχολούνται συχνά με κουτσομπολιά ή μιλούν αρνητικά για τους άλλους πίσω από την πλάτη τους. Ψεύτικοι άνθρωποι μπορεί να διαδίδουν φήμες ή να υπονομεύουν τους συναδέλφους τους για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Εάν κάποιος συμμετέχει σταθερά σε μια τέτοια συμπεριφορά, είναι κόκκινη σημαία.
  5. Σας Χρησιμοποιούν για να κερδίσει την προσοχή: Τα ψεύτικα άτομα χρησιμοποιούν συχνά τακτικές χειραγώγησης για να επιτύχουν τους στόχους τους. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν γοητεία, δόλο ή ακόμα και εκφοβισμό για να πάρουν αυτό που θέλουν. Να είστε επιφυλακτικοί με τους συναδέλφους που προσπαθούν να χειραγωγήσουν καταστάσεις ή να εκμεταλλευτούν άλλους για προσωπικό όφελος.
  6. Έχουν πάντα την τάση να είναι εγωκεντρικοί: Οι ψεύτικοι άνθρωποι τείνουν να είναι εγωκεντρικοί και να δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες πάνω από τους άλλους. Μπορεί να αναζητούν συνεχώς την προσοχή, τον έπαινο ή την αναγνώριση, συχνά εις βάρος των συναδέλφων τους. Παρατηρήστε εάν κάποιος κυριαρχεί συχνά στις συνομιλίες ή πάντα ανακατευθύνει τις συζητήσεις πίσω στον εαυτό του.
  7. Παίζουν το παιχνίδι ευθυνών: Τα αυθεντικά άτομα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις και τα λάθη τους. Αντίθετα, οι ψεύτικοι άνθρωποι μπορεί να εκτρέψουν την ευθύνη σε άλλους ή να βρουν δικαιολογίες για να αποφύγουν την ευθύνη. Εάν ένας συνάδελφος αρνείται σταθερά να ανταποκριθεί στα λάθη του, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ανειλικρίνεια.
  8. Υπόσχονται ψεύτικες δεσμεύσεις: Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη σε κάθε σχέση, ακόμα και στη δουλειά. Οι ψεύτικοι άνθρωποι μπορεί να δίνουν υποσχέσεις που δεν σκοπεύουν να τηρήσουν ή να μην τις τηρήσουν. Δώστε προσοχή στο εάν κάποιος τηρεί με συνέπεια τον λόγο του ή συχνά υστερεί στις δεσμεύσεις του.
  9. Προσποιούνται ότι είναι υπερβολικά φιλικοί: Οι ψεύτικοι άνθρωποι συχνά διατηρούν επιφανειακές σχέσεις που βασίζονται στην ευκολία ή τη χρησιμότητα. Μπορεί να είναι υπερβολικά φιλικοί προσωπικά, αλλά απόμακροι ή αποδεσμευμένοι όταν δεν αλληλεπιδρούν άμεσα. Σημειώστε εάν οι αλληλεπιδράσεις ενός συναδέλφου μαζί σας αισθάνονται γνήσιες ή επιφανειακές.
  10. Μπορεί να εκπέμπουν μια αίσθηση αρνητικότητας: Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και δώστε προσοχή στην ενέργεια που φέρνει κάποιος στο χώρο εργασίας. Τα ψεύτικα άτομα μπορεί να είναι τοξικά και μπορεί να εκπέμπουν μια αίσθηση αρνητικότητας, δράματος ή έντασης όπου κι αν πάνε. Εάν το να βρίσκεστε γύρω από έναν συνάδελφο σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι ή άβολοι, θα μπορούσε να είναι σημάδι της ανειλικρίνειας του.

Τι να κάνετε για να προφυλαχτείτε από έναν υποκριτή συνάδελφο

Διατηρήστε Επαγγελματική Συμπεριφορά

Όταν αντιμετωπίζετε ψεύτικους συναδέλφους, είναι κρίσιμο να διατηρήσετε την επαγγελματικότητά σας. Αποφύγετε να αντιδράτε συναισθηματικά και προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και ουδέτεροι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα δώσετε αφορμή για περαιτέρω συγκρούσεις.

Συγκεντρωθείτε στη Δουλειά σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσετε ψεύτικους συναδέλφους είναι να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας. Κάντε τη δουλειά σας όσο το δυνατόν καλύτερα και αφήστε τους άλλους να μιλούν. Η επαγγελματική σας ακεραιότητα και η ποιότητα της εργασίας σας θα μιλούν από μόνα τους.

Αποφύγετε τα Κουτσομπολιά

Τα κουτσομπολιά είναι συχνά το όπλο των ψεύτικων ανθρώπων. Αποφύγετε να συμμετέχετε ή να διαδίδετε φήμες. Έτσι, δεν θα δώσετε αφορμή για περαιτέρω παρεξηγήσεις και θα διατηρήσετε την αξιοπρέπειά σας.

Καθιερώστε Όρια

Είναι σημαντικό να καθιερώσετε σαφή όρια με τους ψεύτικους συναδέλφους. Μην τους επιτρέπετε να σας εκμεταλλεύονται ή να σας υποτιμούν. Κρατήστε αποστάσεις όταν είναι απαραίτητο και προστατέψτε τον εαυτό σας.

Αναζητήστε Υποστήριξη

Μην διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη από άλλους συναδέλφους ή από την διοίκηση αν χρειαστεί. Το να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις και να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι.

Να Είστε Ειλικρινείς

Η ειλικρίνεια είναι το καλύτερο εργαλείο σας. Αντιμετωπίστε τους ψεύτικους συναδέλφους με ειλικρίνεια και ανοιχτή επικοινωνία. Εξηγήστε πώς νιώθετε και θέστε τα όριά σας.

Διατηρήστε Θετική Στάση

Μια θετική στάση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τους ψεύτικους συναδέλφους να επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία. Επικεντρωθείτε στα θετικά της δουλειάς σας και στις καλές επαγγελματικές σχέσεις που έχετε.

Αναπτύξτε τις Δεξιότητές σας

Χρησιμοποιήστε την πρόκληση της αντιμετώπισης ψεύτικων συναδέλφων ως ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Αναπτύξτε τις δεξιότητές σας στην επικοινωνία, την επίλυση συγκρούσεων και τη διαχείριση του στρες.

Μην αφήνετε τα συναισθήματα να θολώνουν την κρίση σας


Διατηρήστε την αντικειμενικότητα όταν αντιμετωπίζετε ψεύτικους ανθρώπους. Εστιάστε σε γεγονότα και αποδείξεις και όχι σε συναισθήματα ή υποθέσεις. «Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και να ανταποκριθείτε κατάλληλα», λέει ο ειδικός.

Αναζητήστε Νέες Ευκαιρίες

Αν η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Η υγεία και η ευτυχία σας είναι προτεραιότητα. Μην φοβηθείτε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα αν χρειαστεί.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk