ΚΟΣΜΟΣ

«Όλα Πρέπει να Γίνουν για Κατάπαυση του Πυρός»: Ο Ζελένσκι Ανακοινώνει Νέες Ειρηνευτικές Συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου 2025 την πρόθεση της Ουκρανίας να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι «όλα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός». Σύμφωνα με το Politico και το Reuters, η νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 23 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες διαπραγματεύσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η διεθνής πίεση για λύση αυξάνεται.

Η Πρωτοβουλία του Ζελένσκι

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το Σάββατο, ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη για «αύξηση του ρυθμού των διαπραγματεύσεων», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «κρύβεται από αποφάσεις». Πρότεινε τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών, με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον νέο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, να έχει ήδη μεταφέρει την πρόταση στη ρωσική πλευρά. «Η συνάντηση σε επίπεδο ηγετών είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί πραγματικά διαρκής ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ουκρανίας για διάλογο, ακόμα και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ουκρανία επιμένει σε βασικές προτεραιότητες: πλήρη κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων και επιστροφή των απαχθέντων Ουκρανών παιδιών. Οι προηγούμενες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη πέτυχαν περιορισμένες συμφωνίες, όπως την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων και την επιστροφή των σορών 6.000 πεσόντων στρατιωτών, αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν ευρύτερη ανακωχή.

Η Αδιάλλακτη Στάση της Ρωσίας

Η Ρωσία δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή της στις συνομιλίες της Τετάρτης. Σύμφωνα με το TASS, η Μόσχα έλαβε την πρόταση της Ουκρανίας, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο υπό όρους που εξυπηρετούν τους στόχους της, όπως η αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών, η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και η δέσμευση για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας παραμένει έντονη, με πρόσφατες επιθέσεις σε 10 ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, όπου χρησιμοποιήθηκαν 300 drones και 30 πύραυλοι τη νύχτα της 18ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και έξι τραυματίες. Παράλληλα, η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της, με πρόσφατη επιχείρηση drones που έπληξε ρωσικές αεροπορικές βάσεις, καταστρέφοντας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το 34% των αεροσκαφών που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ.

Ο Ρόλος του Τραμπ και η Διεθνής Δυναμική

Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε τη Ρωσία με δασμούς 100% σε χώρες που συνεχίζουν τις συναλλαγές μαζί της, εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός 50 ημερών. Ο Τραμπ, μετά από ένταση στις σχέσεις του με τον Ζελένσκι, επανέφερε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Patriot, ενώ πρότεινε τριμερή συνάντηση με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι στο Πεκίνο.

Η Ουκρανία, παρά την ενίσχυση από το ΝΑΤΟ και συμφωνίες με τη Γαλλία για παραγωγή drones, αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ ανέφερε ότι η Ουκρανία παράγει το 30% του οπλισμού της και στοχεύει στο 50% μέχρι το τέλος του 2025, αλλά χρειάζεται 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη του αμυντικού κενού.

Προκλήσεις και Προοπτικές

Οι προοπτικές για επιτυχία παραμένουν αβέβαιες. Η Ουκρανία ζητά 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ρωσία προτείνει μόνο 2-3 ημέρες για περιορισμένες ανθρωπιστικές δράσεις. Οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών, με την Ουκρανία να απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις ως «τελεσίγραφα» και τη Ρωσία να χαρακτηρίζει την Ουκρανία «τρομοκρατικό καθεστώς», καθιστούν τη συμφωνία δύσκολη.

Η Τουρκία, ως διαμεσολαβητής, έχει προτείνει τη φιλοξενία τριμερούς συνάντησης, ενώ ο Ερντογάν έχει εκφράσει την ελπίδα να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη «κέντρο ειρήνης». Ωστόσο, η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης περιπλέκουν τις προσπάθειες.

Η δήλωση του Ζελένσκι ότι «όλα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός» αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να επιδιώξει τη διπλωματική οδό, παρά τις δυσκολίες. Οι συνομιλίες της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν μια κρίσιμη ευκαιρία, αλλά η αδιαλλαξία της Ρωσίας και οι γεωπολιτικές πιέσεις δημιουργούν ένα εύθραυστο τοπίο. Η διεθνής κοινότητα, με την Τουρκία και τον Τραμπ σε ρόλους μεσολαβητών, παρακολουθεί στενά, καθώς η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας και την περιφερειακή σταθερότητα.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο