ΠΡΟΣΩΠΑ

Χαρίλαος Τρικούπης: «Η  Ελλάς  προώρισθαι  να  ζήσει και  θα  ζήσει»

Ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 30 Μαρτίου 1896

Η πολιτική πορεία του Χαρίλαου Τρικούπη

Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της Ελλάδας. Γεννήθηκε το 1862 και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της χώρας μας. Γεννήθηκε το 1832 στο Ναύπλιο, λίγους μήνες πριν από την άφιξη του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος.

Γονείς του ο Μεσολογγίτης Σπυρίδων Τρικούπης (1788-1873), πολιτικός, λόγιος και διπλωμάτης και η Αικατερίνη Μαυροκορδάτου(1800-1871), γόνος επιφανούς Φαναριώτικης οικογένειας, αδελφή του ΑλέξανδρουΜαυροκορδάτου.

Μετά την ολοκλήρωση των νομικών του σπουδών στην Αθήνα και το Παρίσι, δραστηριοποιήθηκε ενεργά, αρχικά ως διπλωμάτης στο Λονδίνο και στη συνέχεια ως πολιτικός.

Στο διάστημα της τριαντάχρονης σταδιοδρομίας του διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός και ανέλαβε πολλές φορές τα υπουργεία εξωτερικών, Οικονομικών και Στρατιωτικών.

Όραμά του ο εκσυγχρονισμός και εξευρωπαϊσμός της Ελλάδας.
Κύρια στοιχεία της πολιτικής του οι καινοτόμες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τα εκσυγχρονιστικά έργα και η οικονομική ανάπτυξη.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης πρωτίστως φρόντισε για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού. Υπερασπίστηκε με σθένος τη συνταγματική νομιμότητα και πέτυχε τον περιορισμό της πολιτικής αυθαιρεσίας και της παρέμβασης του στέμματος στην πολιτική ζωή.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι επιτυχίες του

Ο Τρικούπης ήταν γνωστός για τις πολιτικές του αντιπαραθέσεις με άλλους πολιτικούς, αλλά και για τις επιτυχίες του στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, πραγματοποίησε μεγάλα έργα υποδομής, όπως οι κατασκευές δρόμων, γέφυρων και σιδηροδρόμων. Επίσης, ενισχύθηκε η εξωτερική πολιτική της χώρας, με την απόκτηση νέων εδαφών και την αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους.

Η πτώχευση της χώρας ως αποτέλεσμα του υπερδανεισμού σήμανε το τέλος της σταδιοδρομίας του.

Το 1895, μετά τη συντριπτική του εκλογική αποτυχία, αποσύρθηκε από την πολιτική και ένα χρόνο αργότερα πέθανε απογοητευμένος στις Κάννες της Γαλλίας.

Η κληρονομιά του Τρικούπη

Ο Χαρίλαος Τρικούπης αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική κληρονομιά. Η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και οι επιτυχίες του στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική παραμένουν αναγνωρίσιμες μέχρι σήμερα. Ο Τρικούπης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Ελλάδας και η πολιτική του πορεία αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk