ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ανησυχία για τον σεισμό 5,2 Ρίχτερ – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Εισαγωγή στον σεισμό

Το βράδυ της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά τις 7, ένας ισχυρός σεισμός 5,2 ρίχτερ συγκλόνισε τη Χαλκιδική. Αρκετοί πολίτες αναφέρουν πως ένιωσαν τις δονήσεις, οι οποίες ήταν αισθητές και στη γειτονική πόλη του Βόλου. Η κατάσταση προκάλεσε έντονες ανησυχίες και συζητήσεις για τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιες γεωλογικές δραστηριότητες.

Η επιφανειακή φύση των σεισμών

Σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών όπως ο Παπαζάχος και ο Παπαδόπουλος, όλοι οι σεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι επιφανειακοί. Αυτό σημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε σχετικά ρηχά στρώματα της γης, γεγονός που αυξάνει την αίσθηση του σεισμού για τους κατοίκους.

«Όλοι οι σεισμοί είναι επιφανειακοί. Πρόκειται για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει καταγραφεί μεγάλη δόνηση στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Κώστας Παπαζάχος. 

«Ο σεισμός είναι στη θάλασσα, αλλά κοντά στη στεριά. Οι σεισμικές κινήσεις στην περιοχή εκείνη, τη δυτική Χαλκιδική, ήταν αρκετά σημαντικές. Σίγουρα, από την Ποτίδαια έως το ακρωτήριο Παλιούρι έχει κουνηθεί αρκετά», υπογράμμισε μιλώντας στο OPEN. 

«Στο σημείο, είχαν σημειωθεί κάποιοι υποσεισμοί πριν από τέσσερις μέρες αλλά και σήμερα, πριν από τον σημερινό σεισμό, που έγινε αισθητός κι εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, το μεγαλύτερο ρήγμα είναι στην περιοχή όπου τελειώνει το πρώτο πόδι. Στην περιοχή της Ποτίδαιας αναφέρεται μονάχα ένας σεισμός στην αρχαιότητα, το 479 π.Χ., αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει σοβαρό ιστορικό σεισμικότητας», προσέθεσε ο κ. Παπαζάχος.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση καθώς αναμένουμε μικρότερους μετασεισμούς. Η περιοχή δεν έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, όπως προκύπτει από την ιστορία της, επομένως, θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση», επισήμανε μιλώντας στο enikos.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για ένα… άγνωστο ρήγμα, το οποίο στο παρελθόν δεν έχει δώσει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. 

«Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο πιθανόν ενεργοποιείται κατά διαστήματα που δεν γνωρίζουμε αν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, και υποστήριξε ότι «σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν, όπως σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας».




Αντιδράσεις και προετοιμασία

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, καθώς και οι επιστήμονες, εκφράζουν ανησυχία με τη σεισμική δραστηριότητα, ιδίως με σεισμούς αυτού του μεγέθους. Ο Σκορδίλης υπογραμμίζει την ανάγκη για εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με την αντισεισμική προετοιμασία. Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν πώς να αντιδρούν σε τέτοιες καταστάσεις για την ασφάλειά τους.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk