ΕΛΛΑΔΑ

Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: Χωριά & μικρά νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια

Η Επικίνδυνη Πραγματικότητα της Υπογεννητικότητας

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων εδώ και 92 χρόνια, με αρκετές κοινότητες, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά και τα χωριά, να μην έχουν καταγράψει καμία γέννηση. Αυτή η υπογεννητικότητα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα, καθώς ο πληθυσμός μειώνεται σταθερά και με συνέπεια, θέτοντας τις βάσεις για μια δημογραφική κρίση.

Αιτίες και Επιπτώσεις

Η υπογεννητικότητα δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Αρκετοί παράγοντες, όπως η οικονομική αστάθεια, η έλλειψη ευκαιριών και οι μεταναστευτικές ροές είναι μερικές από τις αιτίες που έχουν συμβάλλει στο μειωμένο ποσοστό γεννήσεων. Ειδικότερα, οι μικρές κοινωνίες πλήττονται σφοδρά, με περιοχές που εξαρτώνται από τον τουρισμό και άλλες βιομηχανίες να βλέπουν τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται.

Ο αντίκτυπος στα Νησιά

Κατά τη διάρκεια του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών, που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, εξετάστηκαν στρατηγικές με τις οποίες η πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα. Επισημάνθηκε η ανάγκη για επενδύσεις στην εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και για πολιτικές που θα ενισχύσουν την οικονομική βιωσιμότητα αναγκαία για τις μικρές κοινότητες. Η υπογεννητικότητα, η οποία «μαστίζει τις μικρές κοινωνίες», απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα καθώς και η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 35-40 χρόνια. Το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια, ανέφερε ο Νικόλαος Ζυγουρόπουλος, MD, ARSOG, AFRSH, MBA (INSEAD), MChem (Oxford University), χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας, ακαδημαϊκός υπότροφος, βοηθός καθηγητής Πανεπιστήμιου Ιατρικής και Φαρμακευτικής «Carol Davila».

Η Ελλάδα πρόσθεσε έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια.Συμπλήρωσε ότι για να διασφαλιστεί η συνέχιση ενός έθνους/χώρας/περιοχής, ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά/γυναίκα.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Οι εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν εκτενώς στην αιματολογική εξέταση της ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), την δωρεάν διάθεση της οποίας ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Όπως είπαν, μπορεί να αποτελέσει ένα καίριο εργαλείο για τις γυναίκες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν το ωοθηκικό τους απόθεμα έγκαιρα

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk