
Υπέρ της εγκατάστασης καμερών στα κόκπιτ των αεροπλάνων ο επικεφαλής της IATA – «Ισχυρό εργαλείο στις έρευνες δυστυχημάτων»
Θετικός στην εγκατάσταση καμερών στο πιλοτήριο των εμπορικών αεροσκαφών εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), Γουίλι Γουόλς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «στέρεα επιχειρήματα» υπέρ του μέτρου, ειδικά για τη διευκόλυνση των ερευνών σε αεροπορικά δυστυχήματα.
Η δήλωση του Γουόλς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της προκαταρκτικής έκθεσης του Ινδικού Γραφείου Ερευνών Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) σχετικά με το τραγικό δυστύχημα με Boeing 787 της Air India, που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.
Η έκθεση αποκάλυψε ότι λίγο μετά την απογείωση από το Αχμενταμπάντ, οι διακόπτες τροφοδοσίας καυσίμου των δύο κινητήρων τέθηκαν στη θέση «off», με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή κηροζίνης και να σημειωθεί πλήρης απώλεια ισχύος. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε παρακείμενα κτίρια, προκαλώντας τον θάνατο 260 ανθρώπων — 241 επιβάτες και μέλη πληρώματος, καθώς και 19 άτομα στο έδαφος. Μόλις ένας επιβάτης κατάφερε να επιβιώσει.
Ο Γουόλς, πρώην πιλότος επιβατικών αεροπλάνων, αναγνώρισε τις επιφυλάξεις των πιλότων αναφορικά με την ιδιωτικότητα, σημειώνοντας ωστόσο:
«Προσωπικά, θεωρώ ότι η εγκατάσταση καμερών μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ανάλυση των αιτίων ενός ατυχήματος, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα ηχητικά δεδομένα.»
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχεδιασμού του κόκπιτ ώστε να αποφεύγονται κρίσιμοι χειρισμοί, εμφανίστηκε επιφυλακτικός:
«Είναι απαραίτητο να επιτραπεί στους ειδικούς ερευνητές να ολοκληρώσουν την ανάλυσή τους. Μόνο αφού δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκθεση, θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε ενδεχόμενες αλλαγές.»
Το πολύνεκρο δυστύχημα της Air India είναι το φονικότερο από το 2014 και αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για την ασφάλεια, την τεχνολογία και τις διαδικασίες στο πολιτικό αεροπορικό δίκτυο.