ΔΙΑΦΟΡΑ

Τόφι: Η χελώνα που βρέθηκε βαριά τραυματισμένη στην Πρέβεζα επιστρέφει υγιής στη θάλασσα [Εικόνες]

Ενθαρρυντικά νέα φέρνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ για την κατάσταση του Τόφι, μιας θαλάσσιας χελώνας του είδους Caretta caretta, που πριν μερικούς μήνες βρέθηκε στην Πρέβεζα βαριά τραυματισμένη στο κεφάλι.

Ο τραυματισμός της ήταν σοβαρός και, σύμφωνα με τα στοιχεία, σκόπιμος. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Εκεί ακολούθησε μακρά διαδικασία φροντίδας και αποκατάστασης. Πλέον, ο Τόφι είναι υγιής και έτοιμος να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Πριν την απελευθέρωσή του, του τοποθετήθηκε ειδική ταυτότητα με μοναδικό αριθμό αναγνώρισης.

Οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ ανέφεραν:

“Έχουμε υπέροχα νέα για τη χελώνα Caretta Caretta Tόφι, που είχε βρεθεί στην Πρέβεζα τον Σεπτέμβριο του 2024 με σοβαρό, εσκεμμένο τραύμα στο κεφάλι. Μετά από μήνες εντατικής φροντίδας και αμέτρητες ώρες αποκατάστασης, ο Tόφι είναι ξανά υγιής. Η ομάδα περίθαλψης πραγματοποίησε τους τελευταίους ελέγχους και του τοποθέτησε ειδική ταυτότητα με μοναδικό αριθμό αναγνώρισης. Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσει το Κέντρο Περίθαλψης και να επιστρέψει εκεί που πραγματικά ανήκει, στη θάλασσα”.

Η πρώτη δημοσίευση για τη μεταφορά του Τόφι στο Κέντρο Διάσωσης έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2024.

Τι προκαλεί ένα τραύμα στο κεφάλι σε θαλάσσια χελώνα

Η εθελόντρια Jessica Van Dame περιέγραψε πρόσφατα την εμπειρία της με τη φροντίδα τέτοιων τραυματισμένων ζώων, εξηγώντας:

– Η ανάρρωση είναι συνήθως χρονοβόρα, καθώς οι τραυματισμένες χελώνες δεν μπορούν να ελέγξουν την άνωσή τους, μένοντας στην επιφάνεια.

– Συχνά παρουσιάζουν ανορεξία, που μπορεί να κρατήσει μήνες.

– Η διατροφή γίνεται δύο φορές την ημέρα με κομμάτια ψαριού, τα οποία προσφέρονται με λαβίδα.

– Η απώλεια όρασης, μόνιμη ή προσωρινή, είναι πιθανή. Ωστόσο, αν μπορούν να βρουν τροφή μόνες τους, μπορούν να επιβιώσουν στη φύση.

– Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος.

Ας ελπίσουμε να ακούμε μόνο θετικά νέα από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, για αναρρώσεις και επιστροφές στη φύση. Είναι δική μας ευθύνη να προστατεύουμε τα θαλάσσια είδη και τον πλανήτη γενικότερα.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα ή να στηρίξουν το έργο του συλλόγου, μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα τους στο Facebook: ΑΡΧΕΛΩΝ – Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο