ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ: Το μεγαλύτερο Πυρηνικό δυστύχημα που σκορπά τον φόβο 38 χρόνια μετά [Βίντεο]

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ ήταν ένα καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα που συνέβη σήμερα το 1986, στο ουκρανικό έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, τόσο από πλευράς ανθρώπινων όσο και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πώς συνέβη η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ;


Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ συνέβη λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ελαττωματικού σχεδιασμού του αντιδραστήρα, του ανθρώπινου λάθους και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Οι χειριστές του αντιδραστήρα διεξήγαγαν μια δοκιμή ασφαλείας με μη ασφαλή τρόπο, προκαλώντας υπερθέρμανση του αντιδραστήρα και οδηγώντας σε μια σειρά εκρήξεων που απελευθέρωσαν ραδιενεργό υλικό στο περιβάλλον.

Ποιος ήταν ο άμεσος αντίκτυπος της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ;


Ο άμεσος αντίκτυπος της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ ήταν καταστροφικός. Οι εκρήξεις και η φωτιά απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον, προκαλώντας το θάνατο δύο εργαζομένων στο εργοστάσιο και 28 πυροσβεστών τις επόμενες εβδομάδες. Η άμεση περιοχή γύρω από το εργοστάσιο είχε μολυνθεί με υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα την εκκένωση περισσότερων από 100.000 ανθρώπων.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ ήταν σημαντικός και εκτεταμένος. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στην ακτινοβολία που προκλήθηκε από την καταστροφή συνεχίζουν να μελετώνται και να συζητούνται, με τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων και των ασθενειών να κυμαίνονται ευρέως. Η καταστροφή είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, με πολλές περιοχές να είναι ακόμη μολυσμένες από ραδιενέργεια και να επηρεάζονται πληθυσμοί άγριας πανίδας.

Μετά την καταστροφή, πραγματοποιήθηκε μια τεράστια προσπάθεια περιορισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ραδιενέργειας . Η σοβιετική κυβέρνηση ανέπτυξε συνεργεία έκτακτης ανάγκης στην τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και πυροσβεστών, που εργάστηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών και τον περιορισμό του ραδιενεργού υλικού. Γύρω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα κατασκευάστηκε μια σαρκοφάγος από σκυρόδεμα και χάλυβα για να περιέχει το υπόλοιπο ραδιενεργό υλικό.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk