ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τι λένε οι αναλυτές για την απόφαση του Τραμπ να παγώσει του δασμούς σε όλον τον κόσμο, πλην της Κίνας

Η απόφαση του Τραμπ για τους δασμούς

Μέσα σε 13 μόλις ώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ αναίρεσε το φιλόδοξο σχέδιό του για την επιβολή εκτεταμένων δασμών σε όλο τον κόσμο, πλην της Κίνας. Η ανακοίνωση ενός πάγωματος 90 ημερών αυτή την εβδομάδα ενίσχυσε το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες σχετικά με τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Η επαναξιολόγηση του Τραμπ ήρθε μετά από αυξανόμενη πίεση από την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Η παύση για 90 μέρες αφορά πάνω από 75 χώρες που προσέγγισαν τις ΗΠΑ για συνομιλίες – Ο καθολικός δασμός 10% για όλες τις χώρες θα παραμείνει σε ισχύ

«Παγώνει» για 90 ημέρες τους δασμούς ο Ντόναλντ Τραμπ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Ωστόσο, αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα στο 125% με άμεση ισχύ, δήλωσε σε νέα ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.

Στην ανάρτηση στο Truth Social, ανέφερε ότι ο συντελεστής για τις χώρες που θέλουν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 10%, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και του Μεξικού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ κατέγραψαν μεγάλα κέρδη, με τον Dow Jones να κερδίζει 2.159 μονάδες ή +5,7%, και τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει άνοδο +8%.

Ο αντίκτυπος στις αγορές

Η ένταση στις χρηματαγορές υπήρξε άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής των δασμών. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση συνυπήρξαν με τις ανησυχίες των επενδυτών, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας. Τελικά, οι πιέσεις που δέχτηκε ο Τραμπ ήταν αρκετές για να τον κάνουν να επανεξετάσει τη στάση του και να προχωρήσει σε αυτή την ανατροπή.

Όπως είναι σαφές, οι ΗΠΑ θα είχαν αντιμετωπίσει απότομες και άμεσες απώλειες στην απασχόληση, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το πιο σημαντικό, την πραγματική κατανάλωση, το καλύτερο μέτρο για το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Βαρύ κόστος του δασμολογικού πολέμου


Σύμφωνα με το σενάριο πριν από την παύση, οι ΗΠΑ θα είχαν δει πτώση της πραγματικής κατανάλωσης κατά 2,4% μόνο το 2025. Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα είχε μειωθεί κατά 2,6%, ενώ η απασχόληση μειώνεται κατά 2,7% και οι πραγματικές επενδύσεις (μετά τον πληθωρισμό) βυθίζονται κατά 6,6%.

Αυτές δεν είναι ασήμαντες προσαρμογές. Αντιπροσωπεύουν σημαντικές συσπάσεις που θα γίνουν αισθητές στην καθημερινή ζωή, από απώλειες θέσεων εργασίας έως αυξήσεις τιμών έως μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Δεδομένου ότι το τρέχον ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι 4,2%, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι για κάθε τρεις άνεργους σήμερα Αμερικανούς, δύο ακόμη θα ενταχθούν στις τάξεις τους.

Αιτίες για την αλλαγή στάσης

Ο Τραμπ περιέγραψε την αντίδραση των επιχειρηματιών και των επενδυτών λέγοντας: «Είχαν αρχίσει να γκρινιάζουν». Αυτή η ανατροπή αναδείκνυε την αφόρητη πίεση που παράγεται από τις αγορές και τον δημόσιο τομέα. Η εμφανής ανησυχία για την οικονομία φαίνεται να είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αρχικές του προθέσεις για επιβολή δασμών. Η στροφή αυτή αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της οικονομικής πολιτικής υπό την εποχή Τραμπ.

Τραμπ για την ανακοίνωση «παγώματος» των δασμών: Τη γράψαμε από καρδιάς, δεν συμβουλευτήκαμε νομικούς

Ωστόσο, το Πεκίνο θεωρεί ότι οι αμερικανικοί δασμοί «πηγαίνουν κόντρα σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λι Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αυξάνει στο 125% τους δασμούς κατά των κινεζικών προϊόντων.

Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται για καυγά, αλλά δε θα φοβηθεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν τις απειλές.

newsok

Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο - Ιστορικά Βίντεο & Βιογραφίες - Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk