ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Την Κυριακή οι δημοτικές εκλογές – Ιμάμογλου και ακρίβεια απειλούν τον Ερντογάν

Στις 31 Μαρτίου, περίπου 58 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις τοπικές εκλογές για να επιλέξουν δημάρχους για σχεδόν 4.000 πόλεις και μικρότερες πόλεις, καθώς και δεκάδες χιλιάδες μέλη δημοτικών και επαρχιακών συμβουλίων και άλλους τοπικούς αξιωματούχους. Με τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν σε ολόκληρη τη χώρα, το αποτέλεσμα θα χρησιμεύσει ως καμπάνα για την εθνική πολιτική. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν (έμμεσες) πολιτικές συνέπειες πολύ πέρα ​​από την εκλογή δημάρχων και άλλων τοπικών διοικητών.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον Ερντογάν. Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου γίνεται ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκoπήσεις μέχρι πρότινος έδιναν την εικόνα μίας αμφίρροπης μάχης. Οι τελευταίες όμως μετρήσεις δείχνουν ότι ελαφρώς ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του Ιμάμογλου έναντι του εκλεκτου του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ.

Παρά τον τοπικό τους χαρακτήρα, οι εκλογές της 31ης Μαρτίου θα έχουν έμμεσες πολιτικές προεκτάσεις τόσο για τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και για την αντιπολίτευση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πιθανό να απογοητεύσει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς τα σχέδιά του να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων αναμένεται να αποτύχουν. Ελλείψει νίκης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να παρέχει με μισή καρδιά υποστήριξη στις προσπάθειες αποπληθωρισμού. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ανασχηματισμός της οικονομικής ομάδας είναι απίθανος.

Αυτές οι εκλογές είναι εξίσου κρίσιμες τόσο για τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και για την αντιπολίτευση. Για τον Ερντογάν, η ψηφοφορία είναι μια ευκαιρία να εκδικηθεί την ήττα του το 2019 και, κυρίως, να κερδίσει ξανά την Κωνσταντινούπολη – τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κόμβο της Τουρκίας με τεράστιους οικονομικούς πόρους. Το «Κωνσταντινούπολη ξανά» ήταν το μάντρα που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν από την επανεκλογή του πέρυσι. Η εκλογική δοκιμασία είναι επίσης σημαντική για την επιδίωξη του Ερντογάν για ένα νέο σύνταγμα (ή συνταγματικές τροποποιήσεις) για να παρακάμψει τα όρια της προεδρικής θητείας και να αφαιρέσει τα υπόλοιπα στοιχεία της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, η ψηφοφορία θεωρείται ως λυδία λίθος για τη δύναμή της και τις προοπτικές της να σταθεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μετά από μια οδυνηρή ήττα στις δίδυμες εκλογές πέρυσι. Ο έλεγχος της αντιπολίτευσης των κύριων πόλεων της Τουρκίας, ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, αντιπροσωπεύει το τελευταίο ουσιαστικό πλεονέκτημά της. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekem Imamoglu και άλλοι όπως ο δήμαρχος της Άγκυρας Mansur Yavas, εξελέγησαν το 2019 μέσω ενός απίθανου συνασπισμού του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ενός δεξιού εθνικιστικού κόμματος (Καλό Κόμμα) και του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος. Κόμμα (HDP, μετονομάστηκε τώρα σε DemP). Φέτος δεν υπάρχει τέτοιος συνασπισμός. Υποψήφιοι όπως ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς, αντιθέτως, διεκδικούν επιτεύγματα τα οποία, λένε, έχουν επιτευχθεί παρά την έλλειψη υποστήριξης, αν όχι καθαρής αντιπολίτευσης, της εθνικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του AKP.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πιθανό να είναι σημαντικό πλήγμα για τον Πρόεδρο Ερντογάν και το κυβερνών του ΑΚΡ. Στο πιο πιθανό σενάριο, ο Ερντογάν δεν θα ανακαταλάβει την τοπική διοίκηση της Κωνσταντινούπολης –το μεγαλύτερο έπαθλο όλων– ούτε θα κερδίσει ξανά καμία από τις άλλες μεγάλες πόλεις (εκτός από πιθανώς την Αττάλεια) που έχασε από την αντιπολίτευση το 2019.