ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – Μεγάλη ήττα Ερντογάν και σε Άγκυρα και Σμύρνη 

Οι νυν δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, αμφότεροι μέλη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, προηγήθηκαν πρόωρα στις τοπικές εκλογές που θεωρούνται δοκιμασία για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην Άγκυρα, η αντιπολίτευση κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. 

Οι Τούρκοι τιμώρησαν τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του την Κυριακή στις εθνικές τοπικές εκλογές που επανέλαβαν την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη και ενίσχυσαν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου ως τον κύριο μελλοντικό αντίπαλο του προέδρου.

Με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές ψήφους, ο Imamoglu προηγήθηκε με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες στην κούρσα για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διατήρησε την Άγκυρα και κέρδισε άλλες εννέα δημαρχιακές έδρες σε μεγάλες πόλεις σε εθνικό επίπεδο.

Αναλυτές είπαν ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ (ΑΚΡ) – που κυβερνούν την Τουρκία για περισσότερες από δύο δεκαετίες – τα πήγαν χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού, των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και, στην Κωνσταντινούπολη, της απήχησης του Ιμάμογλου πέρα ​​από την κοσμική βάση του CHP.«Η εύνοια και η εμπιστοσύνη που μας έχουν οι πολίτες μας έχουν πράγματι αποδειχθεί», είπε ο 53χρονος Ιμάμογλου πρώην επιχειρηματίας που μπήκε στην πολιτική το 2008 και τώρα θεωρείται από τους αναλυτές ως ο βασικότερος αντίπαλος του Ερντογάν.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk