ΙΣΤΟΡΙΑ

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος του Αγίου Νικολάου, του αληθινού Άγιου Βασίλη

Η σημαντική ανακάλυψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Aρκετοί αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια σαρκοφάγο που πιστεύεται ότι ανήκει στον «αληθινό Άγιο Βασίλη» στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ντέμρε της Αττάλειας, Τουρκία. Αυτή η ανακάλυψη θεωρείται σπουδαία, καθώς ο Άγιος Νικόλαος έχει σημαντική θέση στην ιστορία και την κουλτούρα.

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στη νοτιοδυτική Τουρκία αποκάλυψαν μια αρχαία σαρκοφάγο, που φέρεται να ανήκει στον Άγιο Νικόλαο, την ιστορική προσωπικότητα του οποίου η προσφορά δώρων και η γενναιοδωρία ενέπνευσαν τον θρύλο του Άγιου Βασίλη. Ο ναός, με τον ομώνυμο τίτλο Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Ντέμρε της Αττάλειας, χτίστηκε κοντά στον τόπο ταφής του ως μορφή πίστης μετά τον θάνατο του επισκόπου των Μύρων το 343 μ.Χ. Η ανακάλυψη έγινε λίγο περισσότερο από 35 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές το 1989.

Ο ιστότοπος έχει συμπεριληφθεί στο έργο της Türkiye “Legacy for the Future” από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε κοντά στον ιερό χώρο της πόλης των Μύρων στην Τουρκία. Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι φιλοξενεί τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται πράγματι για την ιερή περιοχή που αναζητούσαμε.

Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική επιβεβαίωση των ιστορικών πηγών σχετικά με τον τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου», δήλωσε η καθηγήτρια, μιλώντας στο Turkiye Today.

Η σαρκοφάγος και τα χαρακτηριστικά της

Η πέτρινη σαρκοφάγος έχει μήκος περίπου δύο μέτρα και βρέθηκε θαμμένη σε βάθος 1,5-2 μέτρων. Το καπάκι της είναι υπερυψωμένο και η οροφή της έχει κεκλιμένη κατασκευή, στοιχεία που παρατηρούνται συνήθως στην περιοχή. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το 1989 και η ομάδα των ερευνητών επικεφαλής είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal.

Πρώιμος χριστιανός επίσκοπος ελληνικής καταγωγής, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ιδιαίτερα διάσημος για την πρακτική των μυστικών δώρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λαϊκή παράδοση του Άγιου Βασίλη γύρω από την κληρονομιά του.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Θεοδόσιος Β’, ο βυζαντινός αυτοκράτορας, διέταξε την κατασκευή της εκκλησίας που ήταν αφιερωμένη στον άγιο τον 6ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε πάνω από τον τόπο ταφής του επισκόπου.

Στη συνέχεια, το σώμα του Αγίου Νικολάου εκταφιάστηκε και ξαναθάφτηκε στην εκκλησία.

Αλλά, από τον 11ο αιώνα, τα λείψανά του φέρονται να μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Εκεί, φυλάχτηκαν ως ιερά λείψανα στη Βασιλική του Αγίου Νικόλα στη Νότια Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, Βενετσιάνοι ναυτικοί περισυνέλεξαν τα περισσότερα από τα λείψανά του και τα μετέφεραν στη Βενετία. Στη Βενετία, τα λείψανα τοποθετήθηκαν στη βασιλική του μοναστηριού San Nicolò al Lido.

Η αναζήτηση επιγραφών

Η ομάδα των αρχαιολόγων επιθυμεί να ανακαλύψει επιγραφές πάνω στην σαρκοφάγο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τον ταφικό χώρο και την ακριβή περίοδο στην οποία χρονολογείται. Όπως αναφέρουν, «η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι να βρούμε μία επιγραφή στη σαρκοφάγο. Αυτό θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της ταφής».

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk