Τι προσέχουν πλέον οι διατροφολόγοι πριν πουν “φάτο άφοβα”

18 Νοεμβρίου 2025

Σε μια εποχή όπου τα social media γεμίζουν με «θαυματουργές» δίαιτες και viral trends, οι πιστοποιημένοι διατροφολόγοι έχουν γίνει ακόμα πιο προσεκτικοί. Δεν αρκεί πια να κοιτάξουν θερμίδες ή μακροθρεπτικά – πριν δώσουν το πράσινο φως σε ένα τρόφιμο, ελέγχουν βαθιά πίσω από τις ετικέτες και τα trends. Βασισμένοι στις Οδηγίες Διατροφής για Αμερικανούς 2020-2025 (που ενημερώνονται τώρα για το 2025-2030), σε έρευνες από το The Lancet και συμβουλές από ειδικούς όπως η Bonnie Taub-Dix και η Dawn Jackson Blatner, ιδού τα 7 κλειδιά που κοιτάζουν πριν πούνε «φάτο άφοβα».

  1. Είναι υπερ-επεξεργασμένο (ultra-processed);
    Τα ultra-processed foods (UPFs), όπως γλυκαντικά δημητριακά ή έτοιμες σάλτσες, συνδέονται με 30% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη στο The Lancet Regional Health – Americas (2024). Οι διατροφολόγοι ελέγχουν για πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητά αρώματα και συντηρητικά – ακόμα και σε «υγιεινά» προϊόντα όπως «φυσικά» γιαούρτια με γεύσεις, που συχνά κρύβουν ζάχαρη από εργαστήριο. Αν η λίστα συστατικών μοιάζει με χημικό εργοστάσιο, το απέρριψαν. 2 24
  2. Πόσο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό είναι;
    Με την εστίαση στην υγεία του πλανήτη, κοιτάζουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση: Κρέας από βιομηχανική κτηνοτροφία ή εξωτικά φρούτα με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα; Όχι. Προτιμούν φασόλια, φακές και τοπικά λαχανικά, που είναι φθηνά, υγιεινά και βιώσιμα. Οι Οδηγίες 2025 τονίζουν τη μείωση κρέατος για λιγότερες εκπομπές CO2, ενώ trends όπως το «eat 30 plants a week» προωθούν ποικιλία από βιώσιμες πηγές. 0 8
  3. Ταιριάζει στην κουλτούρα και το budget σου;
    Δεν υπάρχει «one-size-fits-all». Οι ειδικοί ρωτούν για πολιτιστικές παραδόσεις και οικονομική δυνατότητα πριν προτείνουν κάτι – π.χ. quinoa μπορεί να είναι superfood, αλλά αν κοστίζει όσο μισός μισθός, προτιμούν φακές ή ρεβίθια. Οι Οδηγίες 2025 εστιάζουν στην ισότητα, λαμβάνοντας υπόψη φτώχεια, φυλή και κουλτούρα, για να αποφύγουν αποκλεισμό. 0 3
  4. Πόσο ασφαλές είναι από μικρόβια και ρύπους;
    Με αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης και σαλμονέλας, ελέγχουν για κίνδυνο μόλυνσης: Άψητα deli meats, ωστόχωρο γάλα ή μη πλυμένα φρούτα; Κίνδυνος. Η Consumer Reports (2025) βάζει πρώτα τα deli meats λόγω listeria σε εξοπλισμό. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν μαγείρεμα και πλύσιμο, ειδικά για ευάλωτες ομάδες όπως έγκυες ή ηλικιωμένους. 10 6
  5. Υποστηρίζει μακροπρόθεσμα την υγεία και την ψυχική ισορροπία;
    Πριν πούνε «άφοβα», βλέπουν αν ταιριάζει σε sustainable patterns: Πολλή πρωτεΐνη από κρέας; Κίνδυνος νεφρικής φόρτισης. Trends όπως carnivore diets απορρίπτονται ως μη βιώσιμα. Εστιάζουν σε ισορροπημένα patterns όπως Mediterranean, που μειώνουν καρδιακά ρίσκα κατά 30%. Στην Ελλάδα, τονίζουν τη συμπόνια: Αποφυγή τύψεων από «απαγορευμένα» φαγητά για καλύτερη ψυχική υγεία. 3 15
  6. Είναι backed by science ή απλώς viral trend;
    TikTok «experts» προωθούν raw milk ή extreme fasting, αλλά οι διατροφολόγοι ψάχνουν peer-reviewed μελέτες. Π.χ. early time-restricted eating (7πμ-3μμ) έχει στοιχεία για καλύτερη ινσουλίνη, αλλά όχι για όλους. Απορρίπτουν μη βασισμένα trends όπως «detox juices» χωρίς αποδείξεις. 4 16
  7. Προάγει ποικιλία και απόλαυση;
    Το «φάτο άφοβα» σημαίνει και χαρά: Συμβουλεύουν 30+ φυτά/εβδομάδα για gut health, αλλά με γεύσεις που αγαπάς. Οι Οδηγίες 2025 προωθούν nutrient-dense foods όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια, με έμφαση στην απόλαυση για μακροζωία. 5 8

Οι διατροφολόγοι δεν ψάχνουν πια μόνο θερμίδες – κοιτάζουν το σύνολο: υγεία, πλανήτη, πορτοφόλι και ψυχή. Όπως λέει η Taub-Dix: «Η καλύτερη δίαιτα ταιριάζει στη ζωή σου, όχι το αντίσθετο». 3 Αν δοκιμάζεις κάτι νέο, ρώτα ειδικό – το «άφοβα» κερδίζεται με γνώση.

Photo: Pixabay asad_sumbul

author avatar
Μαρία Παπαδάκη
Στη ζωή η σωστή, ανεξάρτητη και αληθινή ενημέρωση είναι το παν