ΠΡΟΣΩΠΑ

Τζίμης Πανούσης: “Είσαι φασίστας όταν σκέφτεσαι ότι η γυναίκα είναι κατώτερη από σένα”

Ο Τζίμης Πανούσης, ο “Τζιμάκος” γεννήθηκε, σαν σήμερα,  στις 12 Φεβρουαρίου 1954.

Είχε πει ο Τζίμης Πανούσης για τον ανδρικό φασισμό: “Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία. Φασίστας μπορεί να είσαι και με τη γυναίκα σου. Αν δώσεις μπουνιά στη γυναίκα σου, είσαι φασίστας, δεν το συζητάμε, δεν πα’ να ‘σαι πρωτοπαλίκαρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είσαι φασίστας όταν σκέφτεσαι ότι η γυναίκα είναι κατώτερη από σένα”

Στην πραγματικότητα, ο φασισμός δεν είναι απλά μια ιδεολογία, αλλά μια νοοτροπία που επηρεάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Ο φασισμός δεν εξαρτάται από το ποια πολιτική παράταξη ανήκει κάποιος, αλλά από τον τρόπο σκέψης του και την αντίληψή του για την ανθρώπινη ισότητα και αξιοπρέπεια.

Το παράδειγμα που δίνει ο Τζίμης Πανούσης για τη συμπεριφορά προς τη γυναίκα είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας του φασίστα. Όταν κάποιος θεωρεί τη γυναίκα ως κατώτερη από τον εαυτό του και χρησιμοποιεί βία κατά της συντρόφου του, αυτό δείχνει μια αντίληψη που αντίκειται στην ανθρώπινη ισότητα και αξιοπρέπεια. Αυτή η νοοτροπία είναι η ουσία του φασισμού και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε πολιτική παράταξη ή κοινωνική ομάδα.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τον φασισμό όχι μόνο ως μια ιδεολογία που ανήκει σε συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, αλλά ως μια νοοτροπία που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ανθρώπινη σχέση και κοινότητα. Μόνο με την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του φασισμού και να προωθήσουμε μια κοινωνία που βασίζεται στην ισότητα, την αξιοπρέπεια και την αμοιβαία σεβαστή συμβίωση.

Ο Τζίμης Πανούσης ήταν ένας διάσημος Έλληνας κωμικός, συγγραφέας, τραγουδοποιός και τραγουδιστής.  Ήταν γνωστός για τον εκκεντρικό χιούμορ του και την κοινωνική του σάτιρα. Ο Πανούσης είχε πραγματοποιήσει πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στη σκηνή, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ενώ έχει κυκλοφορήσει επίσης πολλά δημοφιλή μουσικά άλμπουμ. Ο Πανούσης ήταν γνωστός για την ευφάνταστη γραφή του και την έξυπνη προσέγγιση των κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων μέσα από τα έργα του.

Ο Τζίμης Πανούσης πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2018 όταν ευρισκόμενος στο σπίτι του υπέστη έμφραγμα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό, όπου παρά τις προσπάθειες ανάνηψης δεν επανήλθε.