ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τεστ: Η απλή ερώτηση που αποκαλύπτει αν κάποιος έχει Σύνδρομο Asperger

Η Σκοπιμότητα της Ερώτησης

Μια Tiktoker, η Olesya Luraschi, έχει διασχίσει τα όρια της παραδοσιακής ψυχολογίας με μια ερώτηση που μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είναι στο φάσμα του αυτισμού, και πιο συγκεκριμένα έχει λειτουργικό αυτισμό, δηλαδή Σύνδρομο Asperger. Αν και η ερώτηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια επίσημη διάγνωση, σίγουρα πυροδοτεί συζητήσεις γύρω από τις διαφοροποιήσεις στη σκέψη όσων είναι νευροδιαφορετικοί.

Η Αξία του Κουίζ

Η ερώτηση είναι απλή αλλά απαιτητική: «Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1,10 ευρώ. Το ρόπαλο κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο από τη μπάλα. Πόσο κοστίζει τελικά η μπάλα;» Η αντίληψη για την απάντηση είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να αποκαλύψει τις διαδικασίες σκέψης ενός ατόμου.

Δύο Συστήματα Σκέψης

Η Luraschi διακρίνει δύο βασικούς τρόπους σκέψης, γνωστούς ως System 1 και System 2. Ο πρώτος αφορά τους ανθρώπους που θα βιαστούν και θα πουν ότι η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά. Αντίθετα, ο δεύτερος θα αναλύσει προσεκτικά την ερώτηση και θα καταλήξει ότι το κόστος της μπάλας είναι 5 λεπτά. Αυτή η διαφοροποίηση των σκέψεων ενδέχεται να απεικονίζει την εμπειρία των νευροδιαφορετικών ατόμων, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα της νοητικής τους διαδικασίας και την ύπαρξη συνδρόμου Άσπεργκερ.

Είναι αυτονόητο, αλλά ας το τονίσουμε: το συγκεκριμένο τεστ δεν αντικαθιστά σε καμία των περιπτώσεων μια κλινική εξέταση και διάγνωση από ειδικό. Ακόμα, όμως, και ως απλό τεστ, πιθανόν να είναι προβληματικό με δεδομένο ότι απλά υπάρχουν άνθρωποι που είναι καλοί στα μαθηματικά και γενικώς σε τέτοιου είδους κουίζ.

Ωστόσο, βασίζεται σε μια θεωρία που αποτυπώθηκε σε έρευνα του ψυχολόγου Ντάνιελ Κάνεμαν, σύμφωνα με τον οποίο, τα νευροδιαφορετικά άτομα, αυτοί που έχουν Άσπεργκερ συνήθως χρησιμοποιούν έναν τρόπο σκέψης που μοιάζει με το System 2. Έτσι, οι έχοντες Άσπεργκερ είναι πιο πιθανό να πάρουν τον χρόνο τους πριν απαντήσουν και στηριχθούν σε μια πιο λογική σκέψη.

«Οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο φάσμα του αυτισμού έτειναν να δίνουν προσεκτικές απαντήσεις σε σχέση με όσους δεν βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Παρόλα αυτά, στη γρήγορη απάντηση, και οι δυο ομάδες έδιναν πιο βιαστικές απαντήσεις ισόποσα», κατέληγε η έρευνα.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk