Σωτήρης Τσαφούλιας: «Φτάσαμε σε σημείο να κανονικοποιούμε το κακό»
Η Σημασία του Metoo στην Κοινωνία
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Buongiorno», αναφέρθηκε στην κοινωνικοπολιτική διάσταση του κινήματος Metoo. Ο ίδιος τονίζει ότι το Metoo δεν είναι απλώς ένα κίνημα, αλλά μια στάση ζωής που απαιτεί σεβασμό και ενσυναίσθηση.
Η Πολυσύνθετη Κοινωνική Διάσταση
Σύμφωνα με τον Τσαφούλια, είναι λυπηρό ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για να το απομειώσουν. Κάποιοι λάθος εκφραστές του Metoo έχουν συμβάλει στο να εμφανιστούν αντιφάσεις που εμποδίζουν την πρόοδο του κινήματος. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοποίηση και τον σεξισμό.
«Έχουμε χάσει τη μάχη με το αυτονόητο. Έχουμε κάνει τόσο περίπλοκα τα πράγματα, που έχουμε πάψει να βλέπουμε το καλό. Η ενσυναίσθηση παίζει ρόλο στο πώς βλέπεις τα πράγματα. Με βάση τις εμπειρίες μου, τη ζωή μου, αυτά που έμαθα και φίλτραρα, τις περισσότερες φορές που υπερασπίζομαι ανθρώπους για κάτι που θα πουν, στον πυρήνα του σκεπτικού τους διαφωνώ κάθετα», είπε χαρακτηριστικά.
«Υπερασπίζομαι το δικαίωμά τους στην έκφραση και στο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμένα. Όταν τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα, πρέπει να πάει στο αντίθετο άκρο για να επέλθει μια ισορροπία. Το #MeTolo δεν είναι κίνημα, είναι στάση ζωής. Κίνημα το έκαναν κάποιοι λάθος εκφραστές του, για να το μηδενίσουν και να φτάσουμε στο να μην έχει γίνει τίποτα», σημείωσε.
«Το πολιτικά ορθό το έχουμε πάει στον φονταμενταλισμό. Πολλές εκπομπές έπεσαν στην παγίδα αυτή. Οφείλουμε να φιλτράρουμε αυτά που προβάλλουμε».
Τέλος, μίλησε για την πολιτική ορθότητα και τις απαγορεύσεις στην τέχνη. «Φτάσαμε σε σημείο να κανονικοποιούμε το κακό και να μπουκώνουμε τον κόσμο. Δεν γίνεται να έρχεσαι και να απαγορεύεις ταινίες και τραγούδια που δεν είναι σήμερα political correct, ενώ τότε ήταν. Δεν γίνεται οι ταινίες του Μουστάκα και του Ψάλτη να παίζουν 12 τη νύχτα. Είναι δομικό πρόβλημα, το ότι το 2024 δεν παίζουν ταινίες του 1980», είπε κλείνοντας.
Ενσυναίσθηση και Ελεύθερη Έκφραση
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας υπογραμμίζει ότι η ενσυναίσθηση είναι κλειδί στην κοινωνία μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ακούμε και να κατανοούμε διαφορετικές απόψεις, ακόμη κι αν διαφωνούμε. Η ελεύθερη έκφραση είναι ζωτικής σημασίας για την προαγωγή των ιδεών και την αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνία πρέπει να επανεκτιμήσει τις προτεραιότητές της και να επενδύσει σε ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από το Metoo και τις σχετικές γεωπολιτικές προκλήσεις.