ΚΟΣΜΟΣ

Σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: Από τη Συμμαχία στην Αντιπαράθεση

Οι σχέσεις μεταξύ του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπήρξαν από την αρχή αντιφατικές και γεμάτες προκλήσεις. Από τη στενή συνεργασία τους στα πρώτα χρόνια της θητείας του Τραμπ, η σχέση αυτή πέρασε από σημαντικές εντάσεις και πολιτικές διαφωνίες, φτάνοντας σήμερα να χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις και αμφισβήτηση.

Η Αρχική Συνεργασία

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν τις δυνατότητές της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Ο Τραμπ, αν και συχνά επικριτικός απέναντι στη διεθνή πολιτική της κυβέρνησης του Ομπάμα, εντούτοις θεωρούσε την Ουκρανία στρατηγικό εταίρο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και φαινόταν να στηρίζει το Ζελένσκι στον αγώνα του για την ανεξαρτησία της χώρας του.

Τη διαβεβαίωση ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξελέγη και στηρίχθηκε πάντα από τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφερθείς στις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις οποίες χαρακτήρισε «δικτάτορα» και «μετριότητα ως κωμικό» τον Ζελένσκι.

«Ο Ζελένσκι εξελέγη με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίχθηκε ανέκαθεν απ’ αυτές. Η προηγούμενη προεδρία Τραμπ τον στήριξε και έφερε τον Ζελένσκι στην Ευρώπη (…). Δεν ξέρω τι είδους λόγοι ώθησαν τον Τραμπ να χρησιμοποιήσει τόσο σκληρά λόγια -ίσως δεν του άρεσε η αντίδραση του Ζελένσκι στην συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων που πραγματοποιήθηκε στην Σαουδική Αραβία-, αλλά τώρα δεν πρέπει να μείνουμε την λεκτική σύγκρουση και στο συγκεκριμένο συμβάν, πρέπει να δουλέψουμε για να πετύχουμε τον στόχο της ειρήνης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Η Σκιά της Πολιτικής Κρίσης

Ωστόσο, οι σχέσεις τους αρχίζουν να κλονίζονται το 2019, όταν η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ συνδέθηκε με την Ουκρανία. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ο Τραμπ φέρεται να ασκούσε πιέσεις στον Ζελένσκι για να διερευνήσει τον τότε υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον γιο του, Χάντερ, σχετικά με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ουκρανία. Το περιστατικό αυτό οδήγησε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αν και τελικά αθωώθηκε από τη Γερουσία. Παρά την αθώωσή του, η εμπλοκή της Ουκρανίας στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ άφησε σκιές στις σχέσεις τους.

Η Κλιμάκωση των Εντάσεων

Τα τελευταία χρόνια, η σχέση τους έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο Τραμπ, με τις συχνές επικρίσεις του για την πολιτική του Ζελένσκι, αμφισβητεί την ικανότητά του να ηγηθεί και να διαχειριστεί την κρίση στη χώρα του. Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς τον έχει αποκαλέσει «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και τον έχει κατηγορήσει ότι είναι υπεύθυνος για την πολιτική και στρατηγική αποτυχία της Ουκρανίας. Οι κατηγορίες αυτές γίνονται ακόμη πιο έντονες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και οι προσδοκίες για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης φαίνονται ολοένα και πιο απροσδιόριστες.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούνται, κυρίως λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν στην εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική του πολέμου με τη Ρωσία. Η διπλωματία και οι πολιτικές απόψεις του Τραμπ για το μέλλον της Ουκρανίας έρχονται σε αντίθεση με τη σθεναρή στάση του Ζελένσκι, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών υποστηρικτών και στοχεύει στην πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Η Διεθνής Πολιτική Σκηνή και οι Συνεχιζόμενες Προκλήσεις

Η ένταση στις σχέσεις Τραμπ-Ζελένσκι δεν αφορά μόνο την προσωπική τους δυναμική, αλλά επηρεάζει και τη διεθνή πολιτική σκηνή. Οι δηλώσεις του Τραμπ προκαλούν ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι αμφιβάλλουν για τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ. Από την άλλη, ο Ζελένσκι συνεχίζει να αναζητά την ενίσχυση της στρατηγικής του συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις, επιμένοντας ότι η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία.

Συμπεράσματα και Προοπτικές

Η σχέση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς σχέσεις όταν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις επηρεάζουν την πολιτική. Η συνεργασία που υπήρξε στο παρελθόν δείχνει ότι οι συμμαχίες στον διεθνή χώρο μπορεί να ανατραπούν από πολιτικές και προσωπικές διαφωνίες. Αν και οι δύο ηγέτες παραμένουν σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ουκρανίας, η κατεύθυνση των σχέσεών τους και η έκβαση των γεωπολιτικών εξελίξεων παραμένουν αβέβαιες, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για νέες προκλήσεις στη διεθνή σκηνή.

Αντιπαραθέσεις

Η ένταση στις σχέσεις Τραμπ και Ζελένσκι εκδηλώνεται και στα social media. Στις 19 Φεβρουαρίου 2025, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και «μέτριο κωμικό», εκφράζοντας απογοήτευση για τη στάση του Ουκρανού προέδρου στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Από την άλλη, ο Ζελένσκι, μέσω του Twitter και άλλων δημόσιων τοποθετήσεων, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι έπεσε θύμα της ρωσικής «παραπληροφόρησης» και τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί καμία ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Αυτή η έντονη δημόσια αντιπαράθεση καταδεικνύει τη δυναμική των σχέσεων τους, οι οποίες συνεχώς μεταβάλλονται στο γεωπολιτικό σκηνικό.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk