ΠΡΟΣΩΠΑ

Σπεράντζα Βρανά: “Να είσαι ο εαυτός σου και ας είσαι λάθος” – Η θυελλώδης σχέση της με τον Κώστα Βουτσά

Η αείμνηστη ηθοποιός μας Σπεράντζα Βρανά ήρθε στη ζωή σαν σήμερα, το 1928.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει ο Βουτσάς στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο μεγάλος ηθοποιός μας διηγήθηκε μία απίστευτη ιστορία για την Σπεράντζα Βρανά και την Έρρικα Μπρόγιερ, με την οποία είχαν παντρευτεί και απέκτησαν μαζί την κόρη τους, Σάντρα.

«Η Σπεράντζα Βρανά μου έλεγε: “να είσαι ο εαυτός σου και ας είσαι λάθος”. Ζήσαμε πολύ έντονα μαζί. Της έκανα ένα ατόπημα πολύ άσχημο. Δεν ξέρω τι συνέβαινε και για εμένα. Ήμουν πολύ άτακτος άνθρωπος, πολύ τσαχπίνης.

Ετοίμαζε το νυφικό της σε έναν σχεδιαστή μόδας για να μου κάνει πρόταση γάμου να παντρευτούμε και εγώ της έστειλα προσκλητήριο με την Έρρικα Μπρόγιερ», είχε αναφέρει ο αγαπημένος ηθοποιός…

Δείτε το βίντεο:

Το 1959, η πληθωρική Σπεράντζα Βρανά γνώρισε τον Κώστα Βουτσά στα παρασκήνια του θεάτρου «Ακροπόλ». Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε μια θυελλώδη σχέση.

Η Βρανά τον χαρακτηρίζει γλυκό και τρυφερό ως εραστή, πολύ δοτικό ως άνθρωπο, αλλά και τρομερά ζηλιάρη και κτητικό. Αυτός ο συνδυασμός -σε συνάρτηση και με το δικό της εκρηκτικό ταπεραμέντο- δημιούργησε μια σχέση δυνατή και επεισοδιακή, με περιόδους γεμάτη πάθος κι έρωτα και άλλες με μυθικούς καυγάδες και «πολύ ξύλο», όπως τουλάχιστον υποστηρίζει εκείνη.

Ένα βλέμμα ή μια φήμη ήταν ικανή να τους φέρει στα άκρα. Ο Βουτσάς έφτασε στο σημείο να λαμβάνει ανώνυμες επιστολές για υποτιθέμενες απιστίες της συντρόφου του ενώ κι εκείνη κάθε φορά που έπιανε στον αέρα κάτι που την έβαζε σε υποψίες, δεν είχε δεύτερες σκέψεις. «Ναι, τέτοιος κωλοχαρακτήρας ήμουν. Όσο μου ήταν εντάξει ο Κώστας του καθόμουνα κι εγώ εντάξει. Μόλις έκανε ότι μου κουνιόταν, αμέσως πήγαινα με τον πρώτο που έβρισκα μπροστά μου και τον κεράτωνα, από αντίδραση», είχε παραδεχτεί η Σπεράντζα Βρανά.

Όσο για τις εντάσεις και τις σκηνές ζηλοτυπίας, η Σπεράντζα Βρανά είχε περιγράψει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: “Ο Κώστας εκείνη την περίοδο γύριζε τον Κατήφορο και πήγαινα κάποιες φορές κι εγώ στα γυρίσματα. Προσπαθούσε να με πείσει ότι τον ήθελε η Λάσκαρη για να ζηλέψω. Μια, δυο, νευρίασα και δεν ξαναπήγα στο στούντιο. Κανόνισα να βγω για φαγητό με τον Βουτσαρά τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού. Επέστρεψα ξημερώματα. Ο Κώστας ήταν ήδη εκεί. Δεν με βρήκε και είχε αφρίσει. Ήταν ο πρώτος μας μεγάλος καυγάς. Έπεσε ξύλο. Πολύ ξύλο. Τα βρήκαμε, όπως ήταν φυσικό, στο κρεβάτι”.

Παρόλο που το 1961 αρραβωνιάστηκαν, η σχέση τους ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Τελικά το ζευγάρι, έπειτα από 4,5 χρόνια χώρισε οριστικά.