ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα, 8 Απριλίου 1973, πέθανε ο Πάμπλο Πικάσο – Η σχέση του με την Ελλάδα

Το ζεύγος Ροζέ και Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ έπεισε τον Ισπανό ζωγράφο και πολλούς Γάλλους καλλιτέχνες να δώσουν έργα τους ως φόρο τιμής στην Ελλάδα – Οι πίνακες έμειναν καταχωνιασμένοι επί 30 χρόνιa, εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 1980 και βρίσκονται στη Δυτικοευρωπαϊκή Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το «Γυναικείο κεφάλι» ο κλεμμένος πίνακας του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη που φιλοτέχνησε το 1939 ο ζωγράφος αποτυπώνει τη μούσα του τη φωτογράφο Ντόρα Μάαρ. Ηταν η γυναίκα με την οποία έζησε έναν παράφορο έρωτα που ξεκίνησε στα 54 του χρόνια ενώ εκείνη ήταν μόλις 29 ετών.

Ο Ισπανός ζωγράφος φιλοτέχνησε το «Γυναικείο κεφάλι», διαστάσεων 56×40 εκ. δυόμιση χρόνια μετά την «Γκερνίκα» και παρατηρείται η ίδια χρωματική αντίληψη, με την οποία εκφράζεται η απαισιοδοξία της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σπουδαίο έργο του Πικάσο, που για σχεδόν μία δεκαετία είχε κλαπεί και αναζητείτο, εκτίθεται ξανά, μετά την ανάκτησή του και την αποκατάστασή του, στην πτέρυγα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Δεν υπάρχει αρχαιοελληνικό στοιχείο που να μην ενέπνευσε τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο: Από τις Μούσες έως τον Πάνα, τους Σατύρους, τον Διόνυσο και τον Μινώταυρο, τους Κενταύρους και τη Λυσιστράτη. Από τότε που, νεαρός ακόμα, ο Πάμπλο Πικάσο σχεδίαζε στη Βαρκελώνη με κάρβουνο παράφορους Φαύνους έως την όψιμη ενασχόλησή του με τον Μινώταυρο, δεν έπαψε να αναζητά το απελευθερωτικό στοιχείο που διέκρινε στους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk