ΠΡΟΣΩΠΑ

Σαν σήμερα, 2 Απριλίου 1948, γεννήθηκε ο σπουδαίος Δημήτρης Μητροπάνος

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Το χαρακτηριστικό του ηχόχρωμα, η αρχέγονη λεβεντιά του και ο ιδιαίτερος τρόπος που τραγουδούσε, έκαναν τον Δημήτρη Μητροπάνο αγαπητό σε όλο τον κόσμο.Το πάθος που έβγαζε στα τραγούδια του μιλούσε κατευθείαν στην καρδιά των ακροατών.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης (Εμείς οι δυο κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος (Πάρε Αποφάσεις σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός (Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό) ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80.

«Πάντα Γελαστοί» ένα ξεχωριστό ζεϊμπέκικο σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου με την αξεπέραστη ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου και στίχους Άλκη Αλκαίου. Στο ένθετο του cd, κάτω από τον τίτλο του τραγουδιού, ο Αλκαίος σημειώνει: «Ισαάκ και Σολωμού και Μαρίνου Μαρτύρων».

Ο Σολωμός Σολωμού, μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, που είχε δολοφονηθεί από του Γκρίζους Λύκους στη Δερύνεια, πέρασε από τους κυανόκρανους λέγοντας στους φίλους του: «Εγώ θα την κατεβάσω τη σημαία». Με το τσιγάρο στα χείλη άρχισε την αναρρίχηση στο κοντάρι, όταν ένας πυροβολισμός του έκοψε το νήμα της ζήσης. Ήταν 14 Αυγούστου 1996. Το καλοκαίρι εκείνο όμως συνέβη και η δολοφονία του Χριστόφορου Μαρίνου, κοινωνικού αγωνιστή του λεγόμενου αναρχικού χώρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 23 Ιουλίου του 1996, λίγο πριν τα γεγονότα της Κύπρου

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Γιώργος Ζαμπέτα. Τον Ζαμπέτα τον μνημόνευε ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει:

«Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Δείτε το βίντεο

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk