ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα το 2004, Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρευρίσκεται ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του Ερντογάν

Η Παρουσία του Κώστα Καραμανλή στον Γάμο της Κόρης του Ταγίπ Ερντογάν

Σαν σήμερα, 11 Ιουλίου 2004, ο Κώστας Καραμανλής παρευρίσκεται ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του Ταγίπ Ερντογάν, Εσρά. Αυτή η παρουσία σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις προσπάθειες για την προσέγγιση των σχέσεων των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως “mini σύνοδος κορυφής”.

Οι Προσκεκλημένοι και η Ασφάλεια

Η εκδήλωση δεν ξεχώρισε μόνο για τους υψηλούς προσκεκλημένους αλλά και για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν παρόντες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, θυμίζοντας σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο ηγέτης του Πακιστάν Στρατηγός Μουσάραφ και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε.

Σύμβολο Συνάντησης Πολιτισμών

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το γάμο ως “συνάντηση των πολιτισμών”, τονίζοντας ότι από τους τέσσερις μάρτυρες, δύο ήταν Χριστιανοί και δύο Μουσουλμάνοι. Παρόλο που ο γάμος της Εσρά δεν κατάφερε να τερματίσει τη θεωρία του Χάντινγκτον περί σύγκρουσης πολιτισμών, ικανοποίησε την επιθυμία του Ερντογάν να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολή και Δύση. Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πέρασε απαρατήρητη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει: “Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο”.

Μια Σημαντική Αναμνηστική Στιγμή

Την προηγούμενη ημέρα του γάμου, ο Ταγίπ Ερντογάν χάρισε στον Κώστα Καραμανλή έναν αναμνηστικό δίσκο με την εικόνα της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών και των χωρών τους. Αυτή η κίνηση ήταν μια συμβολική επιβεβαίωση των προσπαθειών για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk